Katedraalituristit Venäjältä

Toisinaan todellisuus vaikuttaa siltä, että jos se olisi televisiosarja, kuvauksiin asti ei ikinä olisi päästy. Koko hanke olisi hylätty jo käsikirjoitusvaiheessa saatteella, että yrittäkää nyt hyvänen aika keksiä jotakin edes vähän uskottavampaa.

Tuore esimerkki tästä on Skripalien tapaus.

Itse asia on haudanvakava. Lännen kanssa yhteistyöhön ryhtynyt venäläinen tiedustelumies Sergei Skripal yritettiin maaliskuussa murhata englantilaisessa Salisburyn kaupungissa. Aseena käytettiin sotilaskäyttöön kehitettyä venäläistä hermomyrkkyä.

Skripalin lisäksi myrkytysoireita sai kolme muuta ihmistä. Myöhemmin yksi sivullinen kuoli ja toinen sairastui, kun he löysivät myrkyn kuljettamiseen käytetyn pullon.

 

Syyskuun alussa Britannian poliisi ilmoitti epäilevänsä tapauksesta kahta Venäjän sotilastiedustelun upseeria, joiden passeissa oli nimet Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov. Epäilyjen tueksi esitettiin kokoelma todisteita.

Venäjä tietenkin kiisti syytökset, mutta seuraava vaihe oli vähintäänkin yllättävä.

Vakoojan myrkyttämisestä syytetty toppatakkikaksikko ilmestyi Venäjän valtiollisen RT-televisiokanavan haastatteluun oikomaan muutamia väärinkäsityksiä.

Ensinnäkään he eivät ole sotilastiedustelun agentteja vaan lisäravinneyrittäjiä. Ja miksi he siis olivat Salisburyssä?

”Se on turistikaupunki. Siellä on kuuluisa katedraali, Salisburyn katedraali. Se on kuuluisa sekä Euroopassa että koko maailmassa. Katedraali on tunnettu 123 metriä korkeasta tornistaan.”

Matkaopasmaisen selityksen lisäksi kaksikko muun muassa kiisti haastattelijan vihjauksen, että he mahdollisesti ovat homoja. Ja totesi, ettei heillä voinut olla hermomyrkyn levittämiseen käytettyä parfyymipulloa, koska he ovat miehiä, eivätkä miehet tarvitse parfyymiä.

 

Haastattelu muistutti pikemminkin Kummeli-sketsiä kuin hiottua informaatiosodankäynnin operaatiota. Totuuden jälkeisen ajan tutkijoilla riittääkin arvuuteltavaa, mihin Venäjä oikein lopulta pyrki.

Ainakaan umpikummallisen haastattelun tarkoituksena ei voinut olla vakuuttaa ketään, etteikö juuri Venäjä olisi ollut Skripalin myrkyttämisen takana. Uskottavampia selityksiä olisi ollut helppo keksiä sekä Venäjän sisäiseen käyttöön että muulle maailmalle.

Ehkä tarkoitus olikin lähettää viesti länteen ja todeta uhmakkaaseen teinityyliin, että Venäjä tekee niin kuin tahtoo eikä vaivaudu tekemisilleen selityksiä keksimään.

Silloin brittipoliisin tiukkapipoiset todistelut valvontakamerakuvineen, laboratorioanalyyseineen ja passitietoinen voi kuitata tarinalla kahdesta venäläisestä lisäravinneyrittäjästä, jotka vain halusivat nähdä Salisburyn maailmankuulun katedraalin (ja sen 123 metriä korkean tornin).

Jarmo Raivio

toimituspäällikkö

Hiotun informaatiosodan operaation sijaan länsimaille tarjottiin Kummeli-sketsi.

Sisältö