Varo, mökkeily tappaa! – Naapurikansojen tai atomivoiman sijasta meidän tulisi pelätä itseämme

KOLUMNI: Puusaunan lämmittäminen, takanpoltto ja leivinuunin lämmittäminen tappavat vuosittain 400 suomalaista, kirjoittaa Jan Erola.
Mielipide 15.11.2016 07:25

Pelko on pirullinen kaveri. Se ajaa meidät tekemään tyhmyyksiä, niin yksilö- kuin valtiotasolla. Me myös pelkäämme ihan vääriä asioita ja jätämme pelkäämättä paljon oikeasti vaarallista.

Otetaan vaikkapa alati suomalaisissa väristyksiä aiheuttava Venäjä. Kävin juuri ystävien kanssa Pietarissa pyhäinpäivänä. Aluksi säikähdin meitä kyykyttäneitä kivikasvoisia venäläisiä rajavirkailijoita, mutta pian havahduin oikeaan vaaraan: ystäväseurueellamme täyteen pakatun minibussin hurjastelua vilkkaassa liikenteessä. Silmissäni vilisivät villit venäläiset Youtube-kolarivideot, joissa itänaapurimme törmäilevät mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Onneksi seurueemme selvisi shuttle-kuljetuksesta ehjin nahoin.

Aiheeton pelkoni ei ollut. Venäjällä on Suomeen verrattuna nelinkertainen riski kuolla kolarissa. Vuosittain yli 30 000 venäläistä kuolee liikenteessä – ja noin puolessa viinalla oli osuutta asiassa.