Vanuatulle olisi nyt helppo naureskella

Profiilikuva
Nauru (valtio)
Teksti
Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vanuatulle olisi nyt helppo naureskella. Ja saman tien voisi hekotella Abhasialle.

Kesäkuun alussa levinneet uutiset kertoivat, että Tyynenmeren saarivaltio Vanuatu on tunnustanut Mustanmeren rannalla sijaitsevan Abhasian itsenäisyyden. Uutista levitti Abhasia, joka iloitsi viidennestä ystävästään.

Aikaisemmin vain Venäjä, Nicaragua, Venezuela ja Nauru olivat tunnustaneet Abhasian itsenäiseksi valtioksi. Venäjä teki sen ensimmäisenä vuonna 2008 lyhyen, Georgiaa vastaan Etelä-Ossetiassa käydyn sodan jälkeen. Samalla Venäjä ja sitä seuranneet valtiot tunnustivat myös Etelä-Ossetian itsenäisyyden. Vanuatu tunnusti vain Abhasian, mikä kuulosti heti hieman oudolta.

Tässä kohtaa voisi huokailla, että eivätkö ne siellä Vanuatulla tajunneet Etelä-Ossetian kuuluvan samaan pakettiin. Mutta tämä ei ollut tarinan oudoin käänne.

Vanuatun YK-lähettiläs Donald Kalpokas sanoi New Yorkissa, että Abhasian levittämä uutinen on pötyä. Vanuatun mielestä Abhasia on yhä osa Georgiaa. Georgia totesi, että he uskovat herra Kalpokasta.

Sitten tarinaan puuttui Abhasian ulkoministeri. Hänen mukaansa Vanuatu ja Abhasia olivat käyneet neuvotteluja tunnustamisesta kolme kuukautta ja lopuksi Vanuatu oli tunnustanut Abhasian itsenäisyyden. Papereita oli lennätetty valtioiden välillä ja pääministerit olivat ne allekirjoittaneet.

Seuraavaksi kommentoi Vanuatun pääministerin neuvonantaja John Shing, joka kertoi tunnustamisen olleen todella totta.

“Vanuatu on myöntynyt Abhasian pyyntöön, ja syyt siihen julkistamme pian”, Shing sanoi radiohaastattelussa. Ja kuin vakuudeksi venäläinen päivälehti Kommersant julkaisi tunnustamisasiakirjan kopion.

Tämä se vasta hilpeää onkin: saman pikkuvaltion miehet eivät tiedä toistensa päätöksiä.

Naureskelu sikseen. Kansainvälisessä politiikassa sählätään vakavissakin valtioissa. Miksi ei sitten 80 saaresta koostuvalla Vanuatulla, jossa kokonaisia kyliä siirretään rannalta sisämaahan nousevan meren tieltä.

Abhasian presidentti Sergei Bagapsh kuoli toukokuun lopulla, mikä on vaikeuttanut asioiden hoitoa Abhasiassa.

Kun Nauru tunnusti Abhasian ja Etelä-Ossetian, köyhä saarivaltio sai pian Venäjältä kehitysapua. Vuonna 2004 Vanuatun pääministeri ilmoitti tunnustaneensa Taiwanin itsenäisyyden. Sitten vaihtui pääministeri. Taiwanin tunnustamisesta ei puhuttu enää mitään. Ja Vanuatu sai Kiinalta miljoona dollaria kehitysapua.

Maailmassa niin monet asiat ovat kaupan, että Vanuatun toiminta on loogista. Maa kauppaa itseään osapuoleksi valtioiden tunnustamiskiistoissa sille, joka maksaa parhaiten.

Toisen maailmansodan aikana vanuatulaiset katselivat, kuinka taivaalta putoili tavaroita. He tarkkailivat univormupukuisia amerikkalaisia, jotka puhuivat mikrofoniin ja saivat aina haluamansa. Ihmeeltähän se on näyttänyt. Tästä muodostui lastikultti, jolla on nyt uskonnon asema Vanuatulla.

Kultin jumala sai nimekseen John Frum. Epäillään, että se on muodostunut sanoista “John from America”. Vuodesta 1957 saarelaiset ovat järjestäneet paraatin aina 15. helmikuuta. Sillä houkutellaan John Frumia palaamaan. Juhlaväki heiluttaa Yhdysvaltain lippua ja pukeutuu itse tehtyihin, Yhdysvaltain univormuja muistuttaviin asuihin.

Abhasialaisella internetsivustolla kerrottiin, että myös John Frum -kultti tukee Abhasian itsenäisyyttä.

Ja Abhasian pääkaupungissa Suhumissa Moda-Teks-tehdas on jo ommellut yhden Vanuatun lipun valtionhallinnon tarpeisiin. Moda-Teks odottaa uusia tilauksia.