Vanhemmat koulun kiusaajina

Mielipide 4.10.2009 07:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Seuraan läheltä muutaman opettajan elämää, eikä kateeksi käy. Lapset ovat mahtavia, mutta vanhemmat…

Ääritapaus lienee siuntiolainen koulu, jossa kiusaamisenvastainen vanhempainilta päättyi siihen, että eräs isä kävi käsiksi opettajaan. Poliisi piti kutsua paikalle.

Lievempiä, mutta yhtä lailla puhuttavia tapauksia riittää. Eräässä helsinkiläiskoulussa jonkun pojan pipoon oli syljetty. Opettaja selvitti asiaa, ja kävi ilmi, että kähinää oli ollut, mutta poika ei kokenut itseään kiusatuksi. Koulu tarjoutui pesettämään pipon. Pojan isälle tämä ei riittänyt. Hän vaati, että koulun pitää teettää piposta dna-tutkimukset. Kun näin ei tehty, isä teki rikosilmoituksen. Poliisit sitten tutkivat pipoa, löytyykö sylkeä.

Tai toinen isä joka kieltäytyy avaamasta tietokoneeltaan Wilma-ohjelmaa, johon luokanvalvoja merkitsee vanhempia varten lasten poissaolot. Isän mielestä hänen ei tarvitse avata ohjelmaa, koska liike-elämässäkin tiedon lähettäjän vastuulla on huolehtia, että tieto tulee perille. Isälle pitäisi siis lähettää tieto hänen oman lapsensa liikkeistä aina erikseen henkilökohtaisella sähköpostilla.

Tai äiti joka tuskastuneena kysyy ekan luokan vanhempainillassa, että milloin opettaja aikoo aloittaa käytöstapojen opettamisen lapsille.

Toistuvaa on kuulema myös se, että kun opettaja pyytää vanhempia keskustelemaan oppilaan pulmista, vanhempi ei suinkaan etsi pulmaan – kuten lintsaamiseen – ratkaisua, vaan käy lapsensa kanssa kimppaan. Kroonisen huonon omantunnon kanssa kamppaileva vanhempi pääsee kerrankin liittoutumaan lapsensa kanssa yhteistä vihollista vastaan.

Yksi jo läpeensä uupunut rehtori arveli, että osa vanhemmista ei enää hahmota koulun ja päiväkodin eroa. Päiväkodissa ollaan palvelua nauttivia asiakkaita, mutta kouluun lapset tulevat oppimaan – ja vanhempien pitäisi ensisijaisesti tukea tätä. Vuorovaikutus on hyvä juttu, mutta yksi opettaja ei voi räätälöidä opetusta 25 perheen tunnetilojen mukaiseksi.

Valtaosa vanhemmista on opettajien mukaan kivoja ja kannustavia, mutta mitä tehdä näille koulujen kiusaajille? Toisten vanhempien väliintulo voisi olla hyvä alku.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.