Vallan liepeillä ei tarvitse notkua

Mielipide 7.8.2009 16:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Nova Kiinteistökehityksen harjoittamasta toimittajien maasutuksesta syntynyt keskustelu on saanut yhä kummallisempia piirteitä.

Pari viikkoa sitten kävi ilmi, että vaalirahasotkussa ryvettyneen Arto Merisalon johtama yhtiö oli kestinnyt valittuja toimittajia parin vuoden aikana yli 10 000 eurolla. Tuolloin julkistetun velallisselvityksen mukaan pöytä oli ollut koreana säännöllisesti, keskimäärin kerran kuussa. Pesänhoitajan mielestä kestitys ei edes suoraan liittynyt yhtiön liiketoimintaan.

Ei ole vaikea arvata, minkälainen meteli iltapäivä- ja muissakin lehdissä olisi noussut, jos vieraat olisivat olleet poliitikkoja. Luultavasti uutinen olisi lööpeissä vieläkin.

Kirkkaissa saleissa viihtyneet toimittajat ovat sen sijaan saaneet monien kollegojensa, esimiestensä ja jopa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan silmissä vähintään puolittaisen synninpäästön.

Muutamista kommenteista on jopa syntynyt kuva, että Loka Laitinen ja kumppanit ovat vain näyttäneet koko ammattikunnalle mallia, miten hyvä journalisti verkostoituu. Kriitikot on puolestaan leimattu epäonnistuneiksi luusereiksi, eräänlaisiksi median peräkammarinpojiksi, joiden kanssa kukaan vähänkään merkittävämpi henkilö ei edes viitsi olla tekemisissä.

Keskustelussa on aikaa sitten hämärtynyt, ettei kaikkia toimittajia voi eikä pidäkään ahtaa samaan muottiin.

Taloutta tai politiikkaa seuraava uutishaukka tekee varmasti elämänsä vaikeaksi, jos hän ei halua eikä pääse koskaan herrojen pöytiin. Niistä piireistä ei skuuppeja heru, jos ei tunne ketään.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hyväksi toimittajaksi voi tulla muutenkin kuin notkumalla vallan liepeillä. Iso osa yhteiskunnallisesta todellisuudesta jäisi pimentoon ja moni epäkohta paljastumatta, jos media hankkisi tietonsa vain vallasväeltä. Pohjimmiltaan yhteiskuntasuhteilla on toimittajille samanlainen välinearvo kuin millä tahansa tietojenhankintamenetelmällä; ei pienempi muttei myöskään suurempi. Jos jonkun ammatti-identiteetti on kiinni kutsujen määrästä, parasta olisi äkkiä vaihtaa alaa.

Novan tarjoaman kestityksen runsaus ja vieraiden kovin löyhä sidos yhtiön toimialaan viittaa siihen, että ainakin tässä tapauksessa puurot ja vellit menivät yhdeltä jos toiselta asianosaiselta sekaisin, vaikka niitä tuskin herkkusuille tarjoiltiinkaan.