Guggenheim: Kiinteistöyhtiö museon rakennuttamista varten

Hyödynsaajien velvollisuus on osallistua myös riskien kantamiseen, kirjoittavat Thomas Wallgren ja Johan Holmberg.
Mielipide 20.1.2014 13:48
Thomas Wallgren ja Johan Holmberg - avatar
Wallgren on Helsingin kaupunginvaltuutettu (sd) ja Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja. Holmberg on KTM Espoosta.

Helsingin kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen arkkitehtuurikilpailun järjestämisestä, mutta Guggenheim-hankkeen rahoitus on yhä vielä ratkaisematta.

Esitettyjen rahoitusmallien perusteella voimme syystäkin kysyä, kuinka houkutteleva on partneri, joka kieltäytyy osallistumasta hankkeen investointikustannuksiin.

Kuinka reilu on liikekumppani, joka heti haluaa ison lisenssimaksun ja tämän jälkeen vuosittaisen management feen mutta joka ei osallistu riskien kantamiseen?

Guggenheim-säätiö ja Boston Consulting Group ovat raportissaan esittäneet neljä eri vaihtoehtoa museohankkeen rahoittamiseksi, joissa kaikissa julkinen sektori vastaa rakennusinvestoinneista. Raportin peruajatus näyttää olevan, että valtiolla ja kunnilla on ylimääräistä löysää rahaa,  joka vain odottaa sopivaa käyttökohdetta.

Boston Consulting Group näyttää myös unohtaneen Amos Andersson säätiön Lasipalatsiin kaavaileman uuden museohankkeen, joka ei perustu julkiseen rahoitukseen.