Vaalirahakohu: Kuka paheksuu pahiten?

Mielipide 11.10.2009 16:01
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Miten täynnä kansalaisten mitta oikeasti on.

Toivon mukaan kaikki ne, jotka ovat viikkokaupalla raportoineet pääministeri Matti Vanhasen syvenevästä kriisistä, katsoivat MTV3:n Seitsemän uutiset viime lauantaina. Ministeriöiden avoimien ovien päivästä tehty juttu näytti satoja suomalaisia jonottamassa pääministerin työhuoneeseen. Sisällä kansalaiset pällistelivät Vanhasta kunnioittavasti pipo kourassa, rohkeimmat pyysivät nimikirjoituksen. Kommenteissa välähtelevät sanat ”upea” ja ”hieno”.

Eli pikkuisen pistää epäilemään, miten täynnä se kansalaisten mitta oikeasti on. Missä todisteet? On vedottu siihen, että toimituksiin ”tulvii” vihaisten kansalaisten yhteydenottoja. Jokainen toimittaja kuitenkin tietää, että toimituksiin tulvii viestejä pääsääntöisesti kansakunnan kajahtaneimmilta yksilöiltä. Yhtään sen vahvempaa evidenssiä eivät anna nettigallupit, joiden luotettavuus on pyöreä nolla.

Totta kai se risoo jo valmiiksi vainoharhaisia kepulaisia, että esimerkiksi Helsingin Sanomissa on julkaistu viimeisen kuukauden aikana käsittämätön määrä kolumneja muun muassa seuraavilla otsikoilla: Liian löysä raha likasi saajansa kädet (17.9.), Parempia selityksiä, Matti Vanhanen (22.9.), Keskustalainen voittaa aina (23.9.), Matti Vanhasen Juoksuhaudantie (30.9.)

Vaikka mielipiteet on irrotettu ”objektiivisista” uutisjutuista juuri siksi, ettei niitä sekoitettaisi keskenään, on sekin kannanotto lehdeltä, jos näitä toimittajien mielipidekirjoituksia alkaa olla enemmän kuin varsinaisia uutisjuttuja.

Ylivoimaisesti ääliömäisin vaalirahakommentti menee kuitenkin professori Erkki Laatikaisen piikkiin. Ylen nettikolumnissa (3.10) hän vaatii rangaistavaksi ”kiihotuksen kansanvaltaa ja sen vastuunkantajia” (lue: keskustalaisia poliitikkoja) kohtaan. Media kuulemma luo ”vaalikaudesta toiseen hysteerisen ilmapiirin, jossa kansanedustajatkin kadottavat viileytensä”.

Viileytensä taisi kadottaa ainakin se kansanedustaja, joka puolitoista vuotta sitten kertoi televisiossa ilman häpeän häivää, että hän ei noudata lakia kun siitä ei rangaista. Minkäänlaista rangaistusta ko. henkilö ei tosiaan ole tähän päivään mennessä kärsinyt, mutta vaatii silti Ylen toimitusjohtajan eroa.

Vetää niin sanattomaksi, että on turvauduttava ikiaikaiseen viisauteen: Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä. (Matt. 7:3-5)