USA:n ja Venäjän suhteet ovat ohuella pohjalla

Mielipide 26.7.2009 16:00

Arvostetun venäläisen tutkimuslaitoksen raportti on kyyninen, kirjoittaa ulkoasiainministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala.

Kesäkuussa julkaistiin arvostetun venäläisen SVOP-tutkimuslaitoksen raportti Yhdysvaltain ja Venäjän suhteista. Raportti toteaa niiden saavuttaneen Georgian sodan myötä syvimmän aallonpohjansa 25 vuoteen. Syy raportin mukaan on Yhdysvaltojen, joka on härkäpäisesti jättänyt Venäjän intressit huomioimatta.

Erityinen kipupiste on Venäjän kannalta keskeinen entinen Neuvostoliiton alue. Raportti katsoo, että USA on aktiivisesti vastustanut Venäjän johtoasemaa laajentamalla Natoa sekä pyrkimällä ”hajottaviin” kahdenvälisiin suhteisiin alueella.

Raportin mukaan presidentti Barack Obaman aloitteesta syntynyt suhteiden ”resetointi” on riittämätön, jopa Venäjän kannalta vaarallinen. Sen agenda on kapea, eikä näytä koskevan Venäjän kannalta keskeisiä Natoon ja Euroopan turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Lisäksi resetin todelliset kärjet – Iran sekä ydinaseita koskevat neuvottelut – ovat Venäjän kannalta ongelmalliset.

Iranin tapauksessa raportti katsoo, että Yhdysvallat, jonka asema Lähi-idässä on heikkenemässä, kutsuu Venäjää liittoutumaan nousevaa alueellista valtaa vastaan, jonka kanssa sillä on vielä tärkeitä taloudellisia ja poliittisia intressejä.

Lisäksi Obama on puheillaan ydinaseista vapaasta maailmasta murentamassa Venäjän puolustuksen ja suurvalta-aseman selkärankaa. USA:n perinteiselle ylivoimalle olisi vain etua ydinaseettomuudesta. Ydinaseeton Venäjä olisi turvaton.

Raportti toteaakin, että nykyinen reset ei voi toimia rakentavana pohjana suhteille. Sen sijaan raportin kuningasideana on, että sekä Venäjän että USA:n elintärkeät intressit eivät liity toisiinsa, vaan lähinnä muihin alueisiin. Silloinkin kun intressit sattuvat limittäin, on niiden sija tärkeysjärjestyksessä usein ratkaisevan erilainen.

Raportin mukaan tämä tarjoaakin Moskovalle tilaisuuden ottaa nyt aloite käsiinsä. Moskovan tulisikin ehdottaa kaikkien koplausten äitiä, jossa intressit vaihdettaisiin päittäin: Venäjä auttaa Yhdysvaltoja kimurantimpien kansainvälisten kysymysten ratkaisussa (Iran, AfPak, Pohjois-Korea jne.), ja saa vastineeksi verrattain vapaat kädet sementoida omaa asemaansa IVY-alueella. Samalla molemmat sitoutuisivat kunnioittamaan toistensa elintärkeitä intressejä ja suorastaan auttamaan niiden toteutumisessa.

Lisäksi pyrkimyksenä tulisi olla aidon keskinäisriippuvuuden kehittäminen talouden keinoin. Raportin mukaan tämä tarkoittaisi Venäjältä lähinnä energia- ja luonnonvarasektorien yhteistyötä, kun taas Yhdysvallat voisi auttaa Venäjää saamaan korkeaa teknologiaa, investointeja sekä pääsyä maailmanmarkkinoille.

Raportti myöntää kaavailujen kunnianhimoisuuden, mutta toteaa, että käynnissä oleva maailmanjärjestyksen murros ja Kiinan nousu käytännössä pakottavat heikentyvän Washingtonin suostumaan Moskovan ehtoihin.

Raportti on kyynisyydessään vailla vertaa. Kyseessä on huolellisesti argumentoitu paketti, jonka tarkoituksena on ollut valmistaa ajatus Venäjän tunnustetusta etupiiristä IVY-alueella Obaman taannoisella Moskovan-vierailulla tarjoiltavaksi.

Moskovassa kala ei kuitenkaan käynyt koukkuun. Vierailullaan pitämässään puheessa Obama sanoutui yksiselitteisesti irti ”1800-luvun näkemyksistä, joiden mukaan suurvallat näyttävät voimansa dominoimalla muita”. Sen sijaan Obama toisti USA:n tuen Ukrainan ja Georgian suvereniteetille.

Tilanne on siis varsin kimurantti: Molemmat pyytävät toistensa mielestä liikaa ja tarjoavat vaihdossa liian vähän tai lähtökohtaisesti mahdottomia asioita. Jos resetin nykyinen agenda on Venäjän kannalta ongelmallinen ja raportissa ehdotettu koplaus USA:lle mahdoton, niin varsin vähän aineksia jää käteen uuden pitkäaikaisen suhteen pohjaksi.

Hiski Haukkala

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori ja erikoistutkija ulkoasiainministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikössä.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.