Urho Kekkosen julkaisematon novelli löytyi: nuori jääkäri antaa palaa

Mielipide 3.4.2009 11:30
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Nuoren Urho Kekkosen papereista löytynyt novelli antaa lohduttoman kuvan vuodesta 1809, jolloin Suomesta tuli osa Venäjää.

Urho Kekkonen on kirjoittanut Uuden vallan alla -novellin joulukuussa 1917, kun Suomi oli juuri itsenäistynyt, mutta kansalaissota ei vielä ollut ehtinyt alkaa.

Kekkosen kirjoituksia oli jo siihen mennessä julkaistu useissa lehdissä, mutta missään ei ole viitteitä siitä, että hän olisi tarjonnut vuoteen 1809 sijoittamaansa tekstiä julkaistavaksi. Novelli jäi ensin pöytälaatikkoon ja päätyi sieltä muiden Kekkosen paperien joukossa Orimattilan UKK-arkistoon, mistä toimittaja Pekka Tuomikoski löysi sen kootessaan aineistoa ensi viikolla julkaistavaan kirjaansa.

Minä olin diktaattori ja muita kertomuksia (Minerva Kustannus) ilmestyy 6.4. eli Kekkos-kirjalle sopivasti Yya-sopimuksen vuosipäivänä.

Mieliala 1809 oli Kekkosen novellissa lohduton, suomalaiset pelkäsivät henkensä ja omaisuutensa puolesta, ja kansa valmistautui hiljaa vastarintaan. Vaikka kirjoitus kertoi kirjoittamisaikana yli sadan vuoden takaisesta ajasta, sillä oli myös vahva kytkös ajankohtaisiin poliittisiin tapahtumiin.

Novellin toisen päähenkilön Lauri Kettusen tavoin myös Kekkonen halusi Suomen irti Venäjästä ja suunnitteli lähtöä ulkomaille, jääkäriksi Saksaan.

Vuosisatani-muistelmissaan Kekkonen kertoo kypsytelleensä lähtöpäätöstä pitkin syksyä ja keskustelleensa siitä myös vanhempiensa kanssa. Nämä yrittivät kovasti jarrutella, mutta poika piti kuin pitikin päänsä. Joulukuun 1. päivän kohdalta hänen muistiinpanoistaan löytyy dramaattinen toteamus:”Tein päätöksen. Minä lähden.”

Lähtöpäiväksi oli sovittu 28. joulukuuta, jolloin Kekkosen oli määrä aloittaa luokkatoverinsa Eero Rihtniemen kanssa matka kohti Haaparantaa.

Suunnitelma kariutui kuitenkin viime hetkellä, kun Saksasta tuli tieto, ettei sinne enää otettu uusia jääkärikokelaita. ”Voi perhana kun olin suutuksissani”, Kekkonen purki tuntojaan kalenteriinsa.

Nyt julkaistavasta novellista on ollut aikaisemmin lyhyitä katkelmia Ari Uinon vuonna 1985 ilmestyneessä nuorta Kekkosta käsitelleessä väitöskirjassa. UKK-instituutin tutkijalla Ari Mesivaaralla ei kuitenkaan ole tiedossa, että sitä olisi aikaisemmin julkaistu kokonaisena.

Lue nuoren Urho Kekkosen Uuden vallan alla -novelli Suomen Kuvalehdestä 14/2009 (ilm. 3.4.2009).

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.