Urheilun uutisointi on hanurista

Mielipide 17.5.2009 16:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Urheilumittani täyttyi taas viime viikolla. Mitta ei täyttynyt siitä, että taas yksi nuori mies näytti perspuoltaan bussin ikkunasta, vaan siitä, että se saatettiin suuripalstaisesti minunkin tietooni.

Iltapäivälehtien uutiskynnyksen mies ylitti siksi, että hän pelaa työkseen jääkiekkoa. Monen lapsen ja nuoren idoli siis. No nythän ne kaikki piltitkin sen varmasti tietävät, että Niklas Hagman pyllisti urheilutoimittajalle jossain Keski-Euroopassa.

Hagmanin hanurin innoittamana tein koehaun kansallisen uutistoimistomme STT:n uutistarjontaan.
Yhden viikon viihdeuutiset: 22 kappaletta. Kulttuuri 90. Talous ja pörssi 181. Ulkomaat 310. Kotimaa 363.

Urheilu: 741.

Tulosluetteloita oli 331 ja varsinaisia urheilu-uutisia 410. Urheilu on uutistoimistolle niin helppoa kauraa, että hävettää. STT ei halua olla mielipidevaikuttaja, mutta tulee tarjontansa jakaumalla ottaneeksi vahvasti kantaa: kilpaurheilun julkisuus on todella tärkeää.

Rutiininomaisia tulosluetteloita voisi tehtailla luovasti muiltakin elämänalueilta. Kansanedustajat – kuka tänään äänesti mitenkin? Sairaalat – mikä heitti viime viikolla eniten avohoitopotilaita kadulle? Automallit – mitkä yltävät vähimpiin päästöihin?

Urheilu on viihdettä – joskus jumalaista ja joskus hanurista. Ammattiurheilijat ovat ammattiviihdyttäjiä ja urheilu-uutiset viihdeuutisia. Niinpä ”toimitetun” urheilusisällön kuten urheilijoiden rutiinikommenttien saama mediatila on laatuunsa nähden suhteeton. Se ei juuri palvele yleisön tiedonhalua, vaan etupäässä urheilijan ja hänen sponsoriensa näkyvyyttä.

Urheilijat ovat erityisasemassa. Aivan kuin trapetsitaiteilija palaisi sirkusesityksen jälkeen areenalle analysoimaan suoritustaan, tai talkshow-isäntä avautuisi ennen ohjelmaa odotuksistaan. Seela Sella tai Koop Arponen selittelisi näytelmän tai konsertin väliajalla omin sanoin, miltä tuntui ja mitä seuraavaksi ja millaiset fiilikset ja miten kausi muuten on mennyt.

Onhan kilpaurheilulla yleistä merkitystä. Ehkä ihmislajin nuorten yksilöiden fyysiselle kilpailuvietille tarvitaan vaaraton ukkosenjohdin, ettei se purkaudu sotaisuuteen ja aggressioihin. Ja ehkä tämä on yhteiskunnalle niin tärkeää, että urheilulle suotu tyhjäpäinenkin mediatila on aivan kohdallaan?

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.