© OUTI KAINIEMI

Näyttelijä väistää kysymykset

Ukrainan presidentti kirjoittaa mieluummin someen kuin antaa haastatteluja medialle. Valtiojohtajana hän on onnistunut ainakin vapauttamaan joukon ukrainalaisvankeja.

avatar - 'Anna-Lena Laurén

Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi on entinen näyttelijä. Hän osaa show-taidot muttei mielellään vastaa kysymyksiin. Voitettuaan ensimmäisen erän Ukrainan presidenttivaaleissa hän kieltäytyi vastaamasta yhteenkään kysymykseen. Sen sijaan Zelenskyi pelasi toimittajien edessä pöytätennistä.

Edelleen Zelenskyi ei halua antaa haastatteluja. Mieluummin hän kirjoittaa sosiaalisessa mediassa, mikä on oiva tapa välttää ikäviä lisäkysymyksiä.

Uuden presidentin poliittinen ideologia on hyvin epäselvä. EU-jäsenyys? Kansa päättää. Nato-jäsenyys? Kansa päättää.

Zelenskyi on demokraattisesti valittu. Siksi tuntuu omituiselta, että hän jatkuvasti sysää vastuun asioista takaisin äänestäjille.

Vaaleissa Zelenskyin kannatus oli niin suuri, että hänen ei tarvinnut sanoa mitään. Käytännössä vaaleja ei voittanutkaan Zelenskyi, vaan hänen tv-sarjansa Kansan palvelija. Se kertoo tavallisesta historian opettajasta, josta vahingossa tulee Ukrainan presidentti. Ukrainalaisille Zelenskyin äänestäminen tarkoitti keskisormen näyttämistä vanhoille päättäjille.

Kirjoittaja on Dagens Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin kirjeenvaihtaja Moskovassa.

Sisältö