Türkan Saylan: Syöpään menehtynyttä hyväntekijää epäiltiin yhteyksistä salaliittoon Turkissa

Tämä kuva Türkan Saylanista on kiinnostanut SK:n sivujen kävijöitä eilen ja tänään. Kuka hän siis on, ja miksi häneen liittyy salaliittoepäily?

Türkan Saylan
Türkan Saylan haudattiin tänään, turkkilaisille maallistamisen kannattajille merkityksellisenä päivänä.  Sittemmin sekularistisia uudistuksia toteuttanut Mustafa Kemal Atatürk aloitti itsenäisyyssodan 19. toukokuuta 1919. Kuva AP/Lehtikuva

Türkan Saylan tuli kansainvälisesti tunnetuksi eritoten työstään lepran voittamiseksi Turkissa. Vuonna 1986 hän sai kunnianosoituksena työstään kansainvälisen Gandhi-palkinnon.

Saylan oli taistellut syöpää vastaan vuosikausia, kunnes menehtyi sairauteen Istanbulissa varhain maanantaina. Hän oli kuollessaan 74-vuotias.

Saylan valmistui lääkäriksi vuonna 1963. Hän keskittyi lepraan 1970-luvun lopulla ja oli perustamassa kahta eri taudin voittamiseen tähtäävää järjestöä. Saylan kirjoitti artikkeleita sekä englanniksi että turkiksi lääketieteen, koulutuksen ja naisten asioiden saralla. Lisäksi hän julkaisi kuusi kirjaa Turkissa.

Saylan perusti vuonna 1989 tyttöjen koulutusta tukevan järjestön ÇYDD:n. Sen tavoitteena on ollut rakentaa kouluja ja jakaa stipendejä köyhille oppilaille, erityisesti tytöille. Järjestö on tukenut tyttöjen koulutusta erityisesti köyhässä ja perinteisesti konservatiivisessa kakkois-Turkissa.

Saylan pidätettiin huhtikuussa

Saylan pidätettiin tämän vuoden huhtikuussa niin sanotun Ergenekon-operaation yhteydessä. Pidätykset olivat osa yli kaksi vuotta kestänyttä operaatiota, jossa selvitetään salaisen, äärinationalistisen järjestön toimia.

Ergenekoniksi nimetyn salaliiton on epäilty pyrkineen horjuttamaan Turkin vakautta. Arvostelijoiden mielestä Ergenekon taas on keksitty järjestö, ja pidätykset johtavan AK-puolueen painostuskeino arvostelijoita vastaan.

Väitetyn liikkeen jäsenet kuuluvat kemalismin, Mustafa Kemal Atatürkin maallisuusideologian kannattajiin ja kritisoivat valtaapitävää AK-puoluetta sen islamistijuurien vuoksi.

Saylanin ÇYDD-järjestöä on syytetty separatistikurdien tukemisesta. New York Timesin haastattelussa huhtikuussa Saylan totesi, että hänen järjestönsä on otettu silmätikuksi vain siksi, että se edistää maallista opetusta.

Lähteet HS, AP, The New York Times, Today’s Zaman

[Kuvat:turkan saylan]