Korealaisen mummon bisnespuhe

Kolumni 12.10.2018 06:00
Tuomas Kyrö

Puhe oli aiemmin pappien, opettajien, rohdoskauppiaiden ja poliitikkojen työ. Jeesus, Veikko Vennamo, Mahatma Gandhi, V. I. Lenin, Martin Luther King ja Adolf Hitler saivat seuraajia, jotka suorittivat hyviä ja hirveitä tekoja.

Tänä päivänä Jeesus ja Hitler kiertäisivät luennoimassa. Heillä olisi podcast, jota sponsoroisi maailman suurin panimo.

Puhe on suuri bisnes, puhe on uusi teko. Enää ei makseta 80 euroa lehden vuositilauksesta tai 35 taideromaanista vaan 2 000 bisnesluennosta, jonka pitää elokuvista tuttu hahmo.

 

Uskonnolla oli pitkään monopoli uhata ja luvata viikoittain kostoa, syntiä, armoa ja rakkautta. Myös poliittiset ideologiat uhkasivat ja lupasivat. Suut kävivät, korvat kuuntelivat.

Raha voitti. Taivas on kaikkien saatavissa tässä elämässä, kunhan luottotiedot ovat kunnossa. Raha on lupaus paremmasta, sen menettäminen tarkoittaa kadotusta.

Kuuntelemme menestyjiä, koska tarvitaan joku joka johdattaa parempaan huomiseen. Näin lahkot syntyvät. Aina on tarve saarnalle.

Suomalainen yritystapahtuma havittelee Dr. Dretä, Jay Z:tä, Gwyneth Paltrowia ja Jessica Albaa puhujiksi Sysi-Suomeen. Entinen presidentti saatiin jo. Emme enää maksa musiikista, mutta maksamme muusikoiden puheesta.

 

Uusi on ikivanhaa. Tarinankerronta ja saarnat alkoivat nuotiotulilla. Siellä ryhmästä erottuivat koomikko, lyyrikko ja vaikuttaja. Puheessa siirtyivät tieto, salaisuudet, uskomukset, sotataidot, perinne.

Kirjoitus- ja kirjapainotaito ovat nuotiojuttujen teknistaloudellinen seuraus, eivät lopullinen muoto. Lehdet ja romaanit ovat olemassa, koska paperille on voinut painaa ja kauppojen ja postilaatikon kautta jakaa. Siksi niiden ympärille kehittyi tiedonvälitys, taidemuoto ja teollisuudenala.

Radion piti kuolla televisioon ja viimeistään internetiin. Nyt podcasteista löytyvät tiede, huumori, politiikka, yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Mainokset tai tuottaja eivät pätki keskusteluja ja monologeja, ne ovat aiheensa mittaiset. Puhe kulkee mukana lenkillä, autossa, lentokoneessa, metsätöissä.

Lenin tarvitsi vallankumoukseen rautatien ja radion. Seuraavat vallankumoukset alkavat Youtubesta ja podcasteista ja kaikista vielä keksimättömistä välineistä.

 

Kirjallisuuden tulevaisuus on äänessä, vaikka ajattelemme yhä valmiin painotuotteen kautta. On etu- ja takakansi ja väliin jäävä sisältö. Kirjoitettu herää henkiin vastaanottajan lukukokemuksesta.

Kuunteleminen vaatii uusia rakenteita ja kerrontatapoja. Sähköinen romaani ei ole riippuvainen sivumääristä eikä kirjasesongeista. Jo nyt voisi julkaista päivittäin, viikoittain tai lukijoiden toiveiden mukaan, kunhan tilaajakanta olisi tarpeeksi suuri tai Apuraha-Säätiö-Järjestö haluaisi tukea uusia julkaisukanavia.

Teemat eivät muutu, tarinan ydin pysyy. Rakkaus, viha, armo, synti, kosto. Perhe, onni, menetys, kipu, kauneus. Kuinka tienaat miljoonasi, miten selviät elämästäsi, kuka murhasi kenet.

 

En maksa kahtatuhatta euroa räpparin tai näyttelijän puheesta. Haluan yllättävämpiä valintoja.

Maksan korealaisen mummon luennosta, koska kimchi on kaikkeuden vertauskuva. Kaali kaikkien saatavilla, huonoimmatkin osat syötäviä. Vaaditaan matrilineaarinen perinne ja kädentaidot. Chili antaa potkun, hapattaminen on arkipäivää. Kaikki paranee mitä kauemmin säilötty kaali muhii ja suku kasvaa. Kuusivuotinen kimchi jaetaan lihapadan ja perheen kanssa.

Nordic Business Forum, kiinnittäkää korealainen mummo. Supla, tilatkaa korealaiselta mummolta podcast.

Tuomas Kyrö

Kirjoittaja on kirjailija.

Musiikin sijaan haluamme maksaa muusikoiden puheesta.

Sisältö