Totuuden kuolema viettelee – mitä tahansa voi kiistää, jos vain kehtaa

KOLUMNI: Ei tarvitse myötäillä mitään, ei suostua kenenkään vaatimuksiin, kirjoittaa Tiina Raevaara.
Tiina Raevaara
Mielipide 18.6.2017 08:22
Tieteellisen tiedon ympärillä tapahtuva poliittinen kiistely on yleensä jotain sellaista, mitä tapahtuu esimerkiksi alkoholilakikeskustelussa: On olemassa tutkimus- ja tilastotietoa siitä, kuinka saatavuuden helpottuminen lisää ongelmia. Tieto on kuitenkin monisyistä ja monitulkintaista, muuttujia k...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Melkein pääsit susiin asti mutta maltoit mielesi:)

Suurin osa maailmaa on jollakin tavalla uskovien ihmisten näpeissä. Se on sinänsä uskomatonta että näin on vielä tänä päivänä. Jos Suomen presidentti päättäisi jonakin vuotena ettei menekään kirkkoon jouluna, koska ei enää uskokaan jumalaan, niin siitä syntyisi valtava poru. Maailma pyörii ja päätöksiä tehdään taikauskoisten ihmisten toimesta.

Siten päädyin kun uskonnoista kumpuaa tämän maailman laajin uskomuksiin perustuva tapa hahmottaa maailmaa ja tehdä päätöksiä. Kreationismi on yksi uskonnon tuote, mutta poikii se kaikkea muutakin, viimeisimpänä uskomaton keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista, jossa vastustajat olivat liikkeellä jumalalta saamillaan ohjeilla. Ja että tällaisen kirkon toimintaan osallistuminen on vielä tänä päivänä valtion johdolle käytännössä pakollista.

Totuuden jälkeisestä ajasta ja kuolemasta puhataan nykyään paljon. Millainen aika edelsi nykypäivää? Eivätkö samat asiantuntijat puhuneet muutama vuosi sitten eri totuuksista näkijän lähtökohdista katsoen? Oli vain erilaisia narratiiveja mistä kukin valitsee omansa.

Lopuksi, konsensus ei määrää tieteen kehitystä, ehkä uskonnon. Kannattaa tutustua falsifiointiin käsitteenä.

Stenmarkilta hyvä kommentti. Totuutta on monenlaista. Se totuus, joka kulloinkin on sopivin itselle,on paras.
Kun pidetään jatkuvasti kovaäänisesti melua asioista, ne muuttuvat totuudeksi.
Herra Hitler puhui omia totuuksien ja ne otettiin ennenpitkää tosissaan.
Poliitikkojen vastuu realisoituu vaaleissa. Jyrki Kataisen hallitus sai osuutensa vaaleissa,nyt kuullaan totuuksia oppositiossa. Hallitus vastaa omalla totuudellaan. Äänestäjät päättävät, mikä on lähinnä oikeaa.