Toimittaja, virkamies ja mielikuvitusmaailma – ”Tämä juttu ei ole totta”

Mielipide 19.9.2010 15:00
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lukija soittaa kirjoittamastani jutusta. Hän, virkamies, haluaa keskustella sen motiiveista. Puhutaan toki, hetki vain, laitan huoneeni oven kiinni.

Syytökset tulevat vauhdilla. Jutun päähenkilö, nimettömänä esiintynyt haastateltava, on muka keksinyt asiat omasta päästänsä. Ja mikä sinä olet niitä ylös kirjaamaan, virkamies tiedustelee. Haastateltava on kuulemma ”juuri sellaista asiakasprofiilia”, jonka kaltaiset virkamies ja tämän kollegat tietävät vähän liiankin hyvin.

Virkamies toistaa usein: Tämä juttu ei ole totta.

Olen istunut haastateltavan kanssa useita tunteja, kuullut monia samankaltaisia tarinoita ja haastatellut taustaksi lähes kymmentä ihmistä. Mistä virkamies on niin varma, ettei juttu ole totta?

Heidän ammattikunnastaan ei kuulemma kukaan käyttäytyisi sillä tavalla.

No entä jos käyttäytyy – onhan tällä ihmisellä oikeus kertoa, mitä hän on kokenut.

”Minä tiedän tuollaiset ihmiset. He elävät jo puoliksi mielikuvituksessaan.”

Keskustelu ei oikein etene. Annan virkamiehelle esimiesteni nimet ja yhteystiedot jatkojutustelua varten. Kiitos ja hei.

En tiedä, miten mielikuvitus pitäisi määritellä, mutta ihminen, joka lähtökohtaisesti kieltää kaikenlaisten väärinkäytösten ja töykeyden olemassaolon, elää mielestäni harhoissa.

Puhelun jälkeen muistin Valko-Venäjän. Siellä asiat ovat kuten virkamies tahtoisi: ongelmia ei ole. Ei vain yksinkertaisesti ole, piste. Logiikkaketju menee jotenkin näin: ei ole homoseksuaaleja, joten ei ole niitäkään, jotka homoja vainoavat.

Kävin viime vuonna katsomassa valkovenäläisen teatteriryhmän Belarus Free Theatren esitystä. Ryhmän esitykset ovat olleet kotimaassaan kiellettyjä.

Haastattelin yhtä teatterin perustajista, Natalia Koliadaa. Kysyin, miksi esimerkiksi brittiläisen näytelmäkirjailijan Sarah Kanen itsemurhateemaa käsittelevä teos Psykoosi 4.48 oli kielletty. Koliada huokaisi ja katsoi kuten katsotaan sellaista, joka näkee maailmasta vain sen, mitä omasta ikkunasta näkyy.

”Koska virallisen kannan mukaan Valko-Venäjällä ei ole itsemurhia.”

Logiikka on hieno – paha vain, että systeemin pilaavat ne, jotka käyttäytyvät siten, miten ei virallisesti ole mahdollista.

Heille pitää keksiä selitys, ja yksi vaihtoehto on sanoa, että he elävät mielikuvitusmaailmassa.