Tarvitsemme kielisodan Viron malliin

Mielipide 20.8.2009 15:15

Tänään Ylen Aamu-tv:ssä kerrottiin Virosta, jossa kielilakia ollaan kiristämässä entisestään. On esitetty, että vääräkielisyydestä rapsahtaa sanktio. Jos myy torilla sieniä venäjäksi, kielipoliisi rankaisee. Jos puhuu tai kirjoittaa mediassa miten sattuu, kärsii kukkarollaan.

Samaisessa Aamu-tv:ssä puhui Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen johtaja Salli Kankaanpää siitä, ettei Suomessa kaivata kielipoliisia.

Olen tavannut ajatella samoin. Kieli elää parhaiten, kun se saa kulkea omia reittejään, kehittyä. Turhaan puhekieli ei tunne sanaa ”pilkunnussija”, mikä sen turhempaa kuin yksityiskohtiin takertujat, ikäviä ihmisiä. Kielitoimistokin on entistä enemmän seuraaja ja suosittelija, ei normittaja.

Mutta kieli ei ole mikä tahansa asia eikä sen käyttö huuhaa-juttu. Väitän, että entistä useammalle kielen käyttäminen on samantekevää – pääasia, että viesti menee perille. Vaan kun ei se aina mene.

Tarvitaanko siis Suomeenkin Viron kaltainen koko kansan kielisota? Virolainen Opetus- ja tiedeministeriön kielipomo sanoi, että lakiesitys on synnyttänyt ennätysvilkkaan kielikeskustelun. Varmasti. Meillä kielestä on keskusteltu vilkkaasti viimeksi silloin, kun väännettiin, saako lausua es vai äs, el vai äl (ainakin Kielikello-lehden 2/2008 mukaan). Yleisönosastojen vakivalittajia ei lasketa.

Jos Viron kaltainen tilanne syntyisi Suomessa, täällä riittäisi valtuutettua joka lähtöön lausumaan tasa-arvosta, ihmisoikeuksista ja kielirasismista.

Mutta kieli, se olisi oikeasti tunteita herättävä puheenaihe.

Jos huomaat kirjoittajan sortuneen kielivirheisiin, aloita kielisota kommentoimalla.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.