Susan Boyle hurmasi maailman laulutaidollaan

Karri Kokko
Mielipide 17.4.2009 13:07

Susan Boyle ol vielä hetki sitten tuntematon keski-ikäinen skotlantilaisnainen. Nyt miljoonat ihastelevat hänen lauluaan YouTuben sivuilla.

Susan Boyle nousi julkisuuteen viime viikon lauantaina, kun hän esiintyi Britannian Talent-ohjelmassa. Vaatimattoman näköinen nainen esitti sykähdyttävästi Les Miserables -musikaalin kappaleen I Dreamed A Dream.

Viikkoa myöhemmin Boyle on maailmanlaajuinen ilmiö. Sen jälkeen kun esitys päätyi YouTuben sivuille, miljoonat ihmiset ovat käyneet ihailemassa hänen lauluaan.

Susan Boyle otti yleisönsä heti ensi tahdeista lähtien. Kun esitys päättyi, alun perin epäileväisesti suhtautunut yleisö osoitti laulajalle seisaaltaan suosiota. Kilpailun tuomarit olivat ällikällä lyötyjä, murhaavista arvioistaan tunnettua Simon Cowellia myöten.

Äkillisen suosion jälkeen Susan Boyle on saanut Skotlannin Blackburnissa sijaitsevaan kotiinsa tukuttain fanipostia sekä haastattelupyyntöjä niin kotimaisiin kuin kansainvälisiin medioihin. Esimerkiksi Oprah Winfrey on pyytänyt hänet vieraaksi ohjelmaansa.

[Kuvat:Susan Boyle]

Keskustelu

Vai että näyttä transulta? Minun mielestä kaunis skottinainen

Esityksen alkaessa oli kyllä ilmeistä, että Boyleen ei uskottu. Oli oikeastaan vastenmielistä, kuinka naistuomari esityksen päätteeksi sanoi jotenkin, että ”olimme aluksi kaikki sinua vastaan”. Ehkä se kertoo ohjelman hengestä kaiken tarpeellisen. Vain kauniiden tai muuten ”muodollisesti pätevien” odotetaan pärjäävän ja sitten jos joku muunlainen yksilö menestyy, se onkin kauhea Yllätys. Ei, ei, ei. Taito kun ei näy ulospäin. Onnea Boylelle, toivottavasti hänestä tulee yhtä suosittu kuin Elaine Pagesta.

voi pojat mun sanat ei riitä kertomaan mitä mä koen kun mä katoin tään uskomatoman
skotinaisen laulun voi pojat mikkä nainen mutta mikkä ääni voin sanoa että mulle
tuli tippa silmää ja kunolla sekkä mieletömän hyvä mieli.
tään naisen puolesta tää nainen on tosi mahtavan lahjan omaava pakkaus
voi pojat mä 54 vuotias miehen köriläs liikutuin kun kuuntelin häntä uskomatoman söpö tyypiä
kaikea hyvää hänelle toivoo kalle

Susan on aito, vilpitön ihminen, jolla on harvinainen lahja. Hän haluaa vain laulaa. Ja sen hän osaa. Eikö tämä ole olennaista? Susan herätti koko maailman! Kaikenmaailman simon cow wellit tarjoavat meille omituisia leikeltyjä ja täytettyjä olentoja, jotka monenmoisissa valokuvissa esittelevät osia itsestään. Nämä eivät välttämättä osaa yhtään mitään. Meille ollaan jo niin kauan tarjottu jotain erittäin epäaitoa, että vilpittömyys ja aitous oli jo lähes unohtua. Lisäksi hänhän käyttäyttyy videossa ainoana ammattimaisena ja asiallisena henkilönä. Hän esittelee itsensä ja kertoo mihin tähtää. Mitä sitten!? Ihmiset alkavat nauraa hänelle. Aika omituista käyöstä tuomaristolta ja yleisöltä. Siis senkö takia he nauravat, että Susan ei ole enää nuori, eikä kovin kaunis? Ahaa? Mutta eikö se ole aika epäolennainen asia?

Susan Boyle sai kenet tahansa esityksellään kyyneliin, niin kauniisti hän lauloi ja niin tökerösti tuomaristo ja yleisö alussa käyttäytyi. Mutta, mutta, oliko hänen esityksensä silka yllätys? Eikö Talent-showssa ole mitään alkukarsintoja? En epäile Boylen vilpittömyyttä, vaan formaatin.

Voisiko joku analysoida mikä hänen äänessään saa ihmiset itkemään ja isot raavaat miehet polvilleen. Susanin ääni on kuin jotain ihmeen ihanaa balsamia taivaasta kipeisiin haavoihin. Hänen laulussaan kuuluu enkelin, Naisen ja pikkupojan ääni. Sellaista ääntä ei ole aiemmin kuultu. Hänen äänessään soi kaikkien ihmisten unelmat! Särkyneet, unohtuneet, toteutuneet. Hänen äänessään soi suuri rakkaus! Hänen äänensä on ylimaallinen!

Hän on minusta kaunis ja hänellä on aivan mahtava ääni. Tekisi mieli heittää pikkuisen p…..kaa
sen Simonin kuppiin. Onneksi hänkin tajusi, että ääni on tärkein (tai en tiedä, merkitseekö sekään hänelle mitään)
Mutta, joka tapauksessa 110 pistettä Susanille.

Susan Boylesta sanotaan että tavis, eli tavallinen ihminen nousi tähtikaartiin. Mutta kun ei ainaskaan tällä planeetalla olekaan muita kuin tavallisia ihmisiä. Jotkut valitettavasti kuvittelevat että olisi olemassa jokin ylempi rotu, mutta kun ei ole. Susan tietää sen. Vaikka tulee tienaamaan varmaan yhtä paljon kuin hänellä nyt on katsojia youtubessa, varmaan 100 000 000, niin Susan Boyle on kuitenkin elänyt koko tähänastisen elämänsä melko niukasti, joten en usko että hän menettäisi kosketuspintaansa meihin ”tavallisiin ihmisiin” ja 2tavalliseen elämään”. Susan Boylen ulkonäöstä on ollut paljon puhetta, on sanottu että hän ei ole kovin kivan näköinen. Hänhän on aivan tavallisen ihmisen näköinen! Jos menee kadulle hetkeksi katselemaan ympärilleen niin huomaa, että juuri sen näköisiä me ihmiset tuppaamme olemaan. Emme suinkaan ole aina parhaimmillamme. Aika harva näyttää luonnostaan kivalta ilman karvojen laittoa, sukimista ja föönaamista. Siksi yleisön huutaminen ja möykkääminen oli aika outoa, he kun olivat hyvin paljon aivan samannäköisiä, kuin Susan. Eikö yksi heistä olisi saanut nousta lavalle? No silloinhan he kielsivät itseltään esiintymisen.