Suomessa ei ymmärretä arktista ilmastonmuutosta

PUHEENVUORO: Jääpeitteiden supistuminen nähdään edelleen valtavana mahdollisuutena, kirjoittaa Greenpeacen Laura Meller.
Mielipide 7.8.2016 21:00
Laura Meller
Suomen Kuvalehti - avatar
Suomen Kuvalehti

Arktisen merijään ennätysnopea sulaminen on tänä vuonna säikäyttänyt tutkijat. Vain 25 vuodessa jääpeitteen kesäaikainen minimi on kutistunut kymmenkertaisesti Suomen pinta-alan verran, mikä on silminnähtävä osoitus ilmastonmuutoksen nopeasta vaikutuksesta. Suomessa tästä hälyttävästä ilmiöstä puhutaan edelleen valtavana mahdollisuutena; esimerkiksi OP-Pohjolan toimitusjohtaja Reijo Karhinen käytti näitä sanoja Helsingin Sanomien haastattelussa kesäkuussa, mikä jo kertoo, ettei ilmastonmuutosta vieläkään ymmärretä kovin hyvin.

Pääministeri Juha Sipilä ja liikenneministeri Anne Berner ovat jälleen nostaneet esille Jäämeren ratayhteyden rakentamisen. Unelma Jäämeren radasta nojaa Koillisväylän merikuljetusten tuntuvaan kasvuun. Tällä hetkellä suuntaus on kuitenkin päinvastainen. Kansainvälisen rahdin kuljetus Koillisväylällä on pudonnut neljäsosaan kolmen vuoden takaisesta, eikä kansainvälisiä öljy- ja kaasukuljetuksia ollut viime vuonna lainkaan, vaikka Venäjän sisäiset kuljetukset ovat kasvaneet.