Suomen venäjänkielisille saatava lisää uutistarjontaa

Profiilikuva
Fårö
Teksti
Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhä useampi venäläinen muuttaa Suomeen, ja Suomessa asuukin venäjänkielisiä jo yhden pikkukaupungillisen verran, 52 000.

Helsingin metrossa kuuntelen usein venäjänkielistä keskustelua, varsinkin nuorisopuheessa on hauska koettaa pysyä perässä. Terveydenhuollossa olen seurannut hoitajia, jotka hoitavat suomalaiset sujuvasti suomeksi ja venäläiset venäjäksi. Toivon, etten kokonaan kadota venäjäntaitoa vanhuksenakaan, sillä uskon kielitaidosta olevan hyötyä vanhainkodissa hoitajien kanssa rupatellessa.

Olen junassa Moskovasta Helsinkiin neuvonut, miten Kaakkois-Suomeen yrittäjiksi muuttanut venäläisperhe voi etsiä työvoimaa Suomesta – ja samassa junassa olen myös kuunnellut kummissani kertomuksia Suomesta venäläismedian perusteella. Ja tuo jälkimmäinen kohtaaminen on se pulmallinen.

Suuri osa Suomen venäjänkielisistä lukee, kuuntelee ja katselee uutiset Venäjän mediasta venäjäksi. Saatavilla kun ei ole tarpeeksi Suomessa tehtyä venäjänkielistä tarjontaa, eikä kielitaito riitä suomenkielisen median seuraamiseen. Suomenkielisiin viestimiin ei välttämättä tartu kielitarjonnan kartuttuakaan, kun mediatottumukset ovat jo muokkautuneet vanhan kotimaan viestimien seuraamiseen.

Venäjän viestimet ovat helposti saatavilla. Iltauutiset voi ketterästi korvata Venäjän ykköskanavan pääuutislähetyksellä. Se tarkoittaa, että Suomessa asuvat venäjänkieliset saavat uutiset uudestakin kotimaastaan kierrätettynä Venäjän kautta. Miettikää vaikka sitä, millaisia uutisia Suomen venäjänkieliset ovat katselleet suomalaisvenäläisten perheiden huoltajuuskiistoista.

Suomen venäjänkielisten yhdistysten liitto eli Faro on venäjänkielisen mediatarjonnan puutteesta huolissaan, ja se on huolensa kertonut ainakin eduskuntaan, Yleisradioon, oikeusministeriölle, sisäministeriölle ja ulkoministeriölle. Faron mukaan tilanne edesauttaa venäjänkielisten eristäytymistä. He asuvat Suomessa, mutta ovat yhtä aikaa lähtömaansa tiedotustodellisuudessa, joka tarjoaa yksipuolista tai suorastaan väärää tietoa Suomesta. Tämä voi estää venäjänkielisten osallistumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja johtaa toisen polven venäjänkielisten syrjäytymiseen.

Yleisradio on viime vuodesta lähtien lisännyt venäjänkielistä tarjontaa netissä. Sama kolmen vakituisen työntekijän ja yhden tuntityöläisen toimitus, joka ennen hoiti päivittäisen venäjänkielisen radiotoiminnan, tekee nyt myös uutiset nettisivulle.

Toimittaja Levan Tvaltvadze kertoo verkkotoiminnan lisäämisen johtaneen myös siihen, että Venäjän viestimet ovat löytäneet Ylen sivuille. Venäjänkieliseen toimitukseen soitetaan Venäjän viestimistä ja pyydetään kommentteja. Viimeksi Tvaltvadze muistaa kertoneensa, kuinka Suomessa on reagoitu tsunamin aiheuttamaan Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen.

Suosittu verkkojulkaisu fontanka.ru julkaisee Ylen venäjänkielisiä uutisia ahkerasti ja Ylen iloksi muistaa myös linkittää alkuperäiselle lähteelle.

Faron mielestä Yleisradion nykyinen tarjonta ei yksin ole tarpeeksi. Vielä tarvittaisiin venäjänkielisiä kulttuuriohjelmia ja laadukasta viihdettä radioon ja televisioon, venäjänkieliset televisiouutiset (tästä on Ylessä puhuttu useita vuosia) ja venäjänkielisiä lastenohjelmia. Ja tässä oli vasta toivomuslistan alku.

Lisäksi Faro haluaa vähintään kerran viikossa ilmestyvän venäjänkielisen lehden. Suosittu Spektr-lehti ilmestyy kustannussyistä enää vain kerran kuussa, mikä on liian vähän.

Onko Faro toiveissaan kohtuuton? Mielestäni ei. Venäjänkieliset ovat täällä jäädäkseen. On kaikkien etu ja ilo, että he saavat viestimien kautta tietää uudesta kotimaastaan.

Faro on kertonut olevansa mielellään mukana venäjänkielisen median kehittämisessä Suomessa. Löytyykö Yleisradion lisäksi muita kumppaneita?