Suomen vastaus propagandaan on avoimuus

Valheellisen tiedon levittäminen täytyy ottaa vakavasti, kirjoittaa Lenita Toivakka.
Mielipide 14.11.2014 04:30
Lenita Toivakka
Suomen Kuvalehti - avatar
Suomen Kuvalehti

Ukrainan kriisi on muistutus siitä, kuinka keskeinen osa väärän tiedon välityksellä on nykypäivän konflikteissa. Etenkin Venäjän mediassa levitetään tarkoituksella väärää tietoa sekä Ukrainasta että sitä tukevista länsimaista. EU:n jäsenenä myös Suomi on saanut osansa. Vaikka Suomeen ei kohdistu erityistä uhkaa, täytyy valheellisen tiedon levittäminen ottaa meilläkin vakavasti.

Suomi on ajoittain joutunut venäläismedian hampaisiin, koska olemme johdonmukaisesti tuominneet Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Olemme muun EU:n rintamassa vaatineet Venäjää muuttamaan linjaansa ja käyttäneet painostuskeinona talouspakotteita.

Ulkoministeriö luonnollisesti seuraa venäläismedian kirjoittelua Suomesta. Olemme nähneet kuinka maamme poliittisen johdon lausuntoja vääristellään, jotta Suomi näyttäisi olevan erillään EU:n linjasta. Ikävimpiä ovat suoranaiset valheet, joilla lietsotaan väärää kuvaa suomalaisista kansana. Muistissa ovat myös parin vuoden takaiset väitteet Suomen lastensuojelun venäläisvastaisuudesta.