Sote-uudistus vaatii vahvaa roolia sosiaali- ja terveysministeriölle

PUHEENVUORO: Toimivallan pilkkominen ministeriöiden kesken on vaikeuttanut ohjausta, kirjoittavat Riitta-Leena Paunio, Risto Pelkonen ja Jacob Söderman.
Mielipide 7.10.2016 06:00
Riitta-Leena Paunio, Risto Pelkonen, Jacob Söderman
Suomen Kuvalehti - avatar
Suomen Kuvalehti

Valtiovallan velvollisuus on huolehtia, että ihmisten oikeudet sosiaali- ja terveyspalveluihin toteutuvat lain edellyttämällä tavalla. Siihen tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausta, seurantaa ja valvontaa.

Tehtävä on erityisen vaativa nyt, kun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistetaan monella tavalla. Palvelurakenteiden muutos, ihmisten valinnanvapauden lisääminen ja palveluntuottajien yhtiöittäminen edellyttävät valvonnalta vahvaa asiantuntemusta ja riittäviä voimavaroja.

Ohjauksen ja valvonnan vahvistamisen tarve on sinänsä ollut sosiaali- ja terveydenhuollossa ilmeinen jo kauan. Toimintakenttä on viime vuosien aikana muuttunut pirstaleiseksi. Terveydenhuollon ammatinharjoittajien kansainvälistyminen on edellyttänyt valvonnan vahvistamista. Moni valvontaviranomaisten hallinnossa tehty muutos on kuluttanut resursseja. Käytettävissä olevat voimavarat eivät riitä vaativien ja yhä kasvavien tehtävien toteuttamiseen.