Soininvaara: Demarit surkeassa tilassa

SKnetin toimitus
Mielipide 14.3.2008 08:00

Demareilta on pallo hukassa, kirjoittaa Osmo Soininvaara. ”Mutta ei kukaan muukaan tiedä, mitä hyvinvointivaltion hyväksi pitäisi tehdä. Se on meidän yhteinen ongelmamme.”

Teksti Osmo Soininvaara
(SK 11/2008, ilm. 14.3.2008)

SK netti julkaisee katkelmia Soininvaaran kolumnista, joka julkaistaan huomenna ilmestyvässä Suomen Kuvalehdessä. Alla voit osallistua keskusteluun aiheesta.

Kirjassaan Politiikka karkumatkalla (Otava 2007) entinen kauppa- ja teollisuusministeri ja pankinjohtaja Seppo Lindblom valittaa, että politiikka on juossut karkuun vaikeita yhteiskunnallisia valintoja. Merkittäviä päätöksiä kyllä tehdään, mutta niihin johtavista valinnoista ei päivänpolitiikassa puhuta. Vuoden 2007 vaalikeskustelusta Lindblom sanoo: ”Yhteiskuntapolitiikan tavoitekonflikteihin ei otettu kantaa, koska kaikki tahot lupasivat hoitaa kaikki asiat kuntoon.” Niinpä niin. Politiikka on ulkoistettu Raimo Sailakselle.

Entisenä poliitikkona en voisi olla enempää samaa mieltä. Jos pitää valita kakun syömisen ja säästämisen väliltä, poliitikot laidasta laitaan korostavat sekä syömisen että säästämisen hyviä puolia. Kilpailua käydään vain siitä, kuka tekee tämän vakuuttavammin ja karismaattisemmin. Sailas sitten päättää, mitä oikeasti tehdään. Hyvä, että edes hän.

Ihmisten välisiin synnynnäisiin eroihin voi suhtautua kolmella tavalla.

Moni vasemmistolainen kieltää erojen olemassaolon, koska niiden tunnustaminen olisi ”oikeistolaista”. Tässä on se vika, että näin jokaiselle voi asettaa yhtä kovat vaatimukset, kun vain mahdollisuudet tasataan. Vasemmistolainen lähtökohta johtaa oikeistolaiseen politiikkaan.

Moni oikeistolainen käyttää erojen olemassaoloa perusteena sille, että luokkayhteiskunta on aivan luonnollinen olotila.
Lindblom edustaa kristillis-humanistista näkemystä, joka tunnustaa erojen olemassaolon, mutta ottaa lähtökohdaksi sen, että jokainen ihminen on yhtä arvokas. Juuri siksi heikkoja pitää tukea.

Suomi oli turvallisissa käsissä, kun ensin johti Kekkonen ja sitten sosiaalidemokraattien puoluehallitus. Muilla oli varaa esittää melkein mitä hyvänsä, koska sosialidemokraattien vakuuttava – joskaan ei kovin demokraattinen – päätöksentekokoneisto piti huolen, että vain järkevät ideat toteutuivat. Demarien karavaani kulki ja muut räksyttivät vieressä. Lindblom puhuu lyhdynkantajan roolista.

Nyt tuo lyhdynkantajan rooli on hukassa. Puheenjohtajakisa osoittaa kärjen olevan leveä kuin suomalaisessa mieshiihdossa.

Demarien surkea tila ei anna syytä vahingoniloon. Olemme Pohjoismaissa kaikki sosiaalidemokratian perillisiä. Demareilta on pallo hukassa, mutta ei kukaan muukaan tiedä, mitä hyvinvointivaltion hyväksi pitäisi tehdä. Se on meidän yhteinen ongelmamme.

Porvareilla olisi tilaisuus modernisoida hyvinvointivaltiota, mutta selkeää yhteiskunnallista ohjelmaa ei näytä olevan. ”Lisää rahaa rikkaille” ei oikein riitä poliittiseksi ohjelmaksi.

Politiikkaa tarvittaisiin kipeästi. Informaatioyhteiskunnassa markkinamekanismi tuottaa paljon voittaja vie kaiken -tilanteita. Se tuottaa kohtuuttomia tuloeroja ja syrjäyttää Lindblomin puolustamia pieniä ihmisiä. Tätä ei juuri kukaan halua, mutta me emme osaa tehdä sille mitään.

Johdonmukaista vasemmistolaista ohjelmaa tarvittaisiin haastamaan kehitys, joka tuntuu ahdistavan kaikkia. Demareilla on esteenään niin paljon tabuja, että en tiedä, onko puolueesta uudistumaan. Jos vanha koira ei opi uusia temppuja, on jonkin toisen liikkeen otettava lyhdynkantajan rooli. Onko K. J. Ståhlbergin terminologiaa käyttääkseni taas aika porvarilliselle vasemmistolle?

Kolumnisti on vapaa kirjoittaja ja luennoija.

Lue kolumni kokonaan Suomen Kuvalehdestä 11/2008.

Keskustelu

Harvinaisen terävänä ajattelijana Soinivaara on huomannut sosiaalidemokraattien ongelmat, jotka ovatkin aatteen ongelmia. Onko sosiaalidemokratia tehtävänsä tehnyt ja ehkä liiankin pitkään, hitausvoiman ansiosta pysynyt vallassa. Uudet liikkeet tulevat muuttamaan maailmaa – tärkeintä on liike.

Minusta demareiden tavoitteet ovat sellaisia, joita ainakin osa äänestäjistä voi kannattaa. Suhtautuminen hyvinvointivaltioon on yksi asia, millä on merkitystä puolueen kannattajille.

Minusta aika on selkeä vasemmistolle, joka ottaa huomioon tasa – arvon ja oikeudenmukaisuuden vaatimukset. Myös suhtautuminen ympäristöongelmiin on puolueelle tärkeää.

Hyvinvointivaltion kehittäminen ja uudistaminen on yksi demareiden suuria haasteita. Niihin vastaamisella on merkitystä puolueen kannatuksen kannalta. Palvelujen laadun parantaminen on tärkeää puolueen kannattajille. Hyvinvointivaltion säilyminen ei ole itsestäänselvyys, joten sen puolustamisessa puolueella riittää töitä tuleviinkin vaaleihin.

Tulonjakoa puolueen olisi myös yritettävä muuttaa siten, että tulonjako muuttuisi nykyistä tasoa oikeudenmukaisemmaksi.

Puolueen pitää olla myös vastaamassa Suomen ja maailman ympäristöllisiin haasteisiin. Tässä muutamia asioita, joihin puolueen toivon löytävän järkeviä vastauksia.

Kiitos Soininvaaralle hyvästä kirjoituksesta!Tavalliselle äänestäjälle ei tarjota yhteiskunnallisia kokonaisuuksia ja siitä syyttäisinkin mediaa. Uutisointi on niin kapea-alaista, että syntyy helposti vääriä mielikuvia. Suurin osa ihmisistä myös äänestää näiden mielikuvien perusteella. Tehy-jupakka oli oiva esimerkki. TV:n vaalikeskustelut ovat vain surkeita toimittajien omia prassailutilaisuuksia. Täytyy olla itse aktiivinen ja ottaa selvää asioista. On surkuhupaisaa, kuinka ministereiden yksityisasiat saavat paljon enemmän tilaa mediassa kuin tärkeät yhteiskunnalliset asiat.

Hyvinvointivaltiolla on myös kääntöpuolensa. Kun on liian turvallista, on helppo heittäytyä heikoksi. Toivottavasti meitä ei tasapäistetä. Kaikilla pitää olla mahdollisuudet, mutta myös velvollisuudet.

Demarit surkeassa tilassa?

Mielestäni Suomen politikkojen rohkeus, yhteistyökyky ja aikaansaavuus on surkeassa tilassa. Nykyinen keskustelu on tasoltaan vaatimatonta ja muistuttaa enemmin juupas- eipäskeskustelua, hävetkää, media myös.

Esimerkiksi sairausvakuutussäädäntö, KELAN maksut ja korvaukset. Kuntien kyky ja halu järjestää tarpeellinen sairaanhoito kohtuuajassa on huono. Sairaanhoito tulee säädännöllisesti selkeyttää ja yksinkertaistaa. Maksut tulee irroittaa valtion ja kuntien kompensaatiosta kokonaisuudessaa siten, että jokainen näkee esim. tilinauhassaan kokonaiskulun. Vero-osuus laskisi vastaavasti. Sairauskulukorvaus olisi 100 % nykyisen 20-40 %:n sijaan. KELAN ei tarvitsisi sanella lääkärinpalkkion suuruutta. Tämä sanelu vastaa satua keisarin uusista vaatteista. Systeemin kokonaistoimuvuuden organisoiminen ja valvonta on yhteiskunnan tehtävä. Eläkkeet, koulutus ja vanhustenhoito ovat samalla tavalla retuperällä. Kunnilla ei olisi niin suuria taloudellisia ongelmia ja ihmiset eivät joutuisi asuinpaikasta johtuvaan epätasa-arvoon, jos esim valtio hoitaisi yhtenäisesti Edellä esitetyt toimet.

Eduskunnat toisensa perään lupaavat tehostaa ja yksinkertaistaa säädäntöä, mutta mitään ei ole tapahtunut. Ongelmana on se, että kenen etu tai haitta se on. Pääasia on kai pysyä vallassa. Ajatellaan, jos ei tee mitään, haitat eivät ole suuria. Se on syynä demarien ja muiden puolueiden surkeaan tilaan.

Lisäys edelliseen.

Sailas ja kumppanit ovat hallituksen talutusnuorassa tai virka menee. He toimivat hallituksen puhemiehenä siksi, ettei toiset politikot saisi irtopisteitä.

Demarit hukassa olleet jo pitkään. Puolueessa on oltu jo 1900-luvun alusta liian sidoksissa vanhoillisuuteen ja ohjeet otettu länsinaapurista.
Demarien pitäisi nousta tuosta harhasta, uudistua suomalaiseksi puolueeksi, suomalaisen historian pohjalta nousevaksi. Jäljitteleminen on helppoa, jos ei muuta osaa.
Hyvinvointivaltio ei voi olla ainut kriteeri sehän on sitä paitsi ulkoperäinen sana.
Jos olisimme kehittäneet omaehtoisesti, jatkaneet siitä mitä olimme saaneet aikaan ennen syvää sukellusta tekisi mieleni sanoa petosta suomalaisten kannalta, eivät köyhät voisi niin huonosti. Demarit itse tuhoavat ja ammattiliitot suomalaisen kaikille paremman yhteiskunnan olemalla niin tyhmiä ja vanhakantaisia ja epäitsenäisiä.
Onko yksikään ammattiyhdistyskurssi puhunut muusta kuin omista tarpeistaan? Tarkoitan koko yhteiskunnan väestön näkökulmasta. Ei siellä ole näkemystä.
Enkä tarkoita vain mustalaisia enkä maahanmuuttajia vaan huonosti voivaa muuta väestöä.

Kaikki media, lehdistö ja Yle koko median kenttä yritetään saada vain yhdenlaisen ajattelun taakse.
Se on fasismia.

Soininvaaralle. En oikeastaan tunne tarkasti ajatuksiansa.
Erilaisuus-ajatukset ovat paljon arvokkaampia kuin yhdenmukaistamisvaateet. Elämä sen on aina osoittanut.

Tuntuu oikeasti, että hyvinvointivaltion taakse kätkeytyy ajatus, että me ajattelemme puolestanne, teidän ei tarvitse ajatella ollenkaan.
Sitä kaikki iltapäivälehdet nykyään noudattaa. Niiden täytyy paljastaa kaikkien asiat, koska ne tietää, miten tulee ajatella mistäkin asiasta.
Sinun oma ajattelu on vaarallista.
Koska se estää heitä toteuttamasta itseään ja keräämästä varallisuutta.
Kaiken ajattelun pitäisi palvella vain heidän tarpeitaan.
Hyvinvointivaltio eli meille pahoinvointivaltio hoitaa summittaisesti kaken muun. On normitusta ja kaikkea mahdollista oikeuksiasi loukkaavaa.
Kysyn miksi Suomessa (ja Euroopassa) on palattu hölmöläisyyden aikaan?

SDP on hyvin toimeentulevien toimihenkilöiden ja teollisuustyöläisten puolue, jonka koneisto on vanhentunut ja ukkoontunut sekä akkaantunut. Ne jotka johtavat puoluetta ovat usein virkamiehiä ja toimihenkilöitä jotka ovat tottuneet noudattamaan ohjeita tai toteuttamaan menetelmää ”kun et tee mitään et tee virhettä”.Virkamiehet ovat huonoja poliitikkoja heillä ei ole aloitekykyä eikä rohkeutta asettua muiden arvosteltaviksi. Paavo lipponen sanoi Tampereen puoluekokouksessa ettei saa unohtaa työmiehen asiaa.Tuomioja ja muut ehdokkaat eivät ole työmiehiä,pikemminkin hienostorouvia ja herraspoikia.
Ohjeita: ottakaa valta tekemällä selkeä vaaliohjelma, jossa ei ole termejä,kuten syrjäytyminen tai sosiaalinen epätasa-arvo.Sanokaa ihmisille te maksatte veroja me käytämme rahanne luomalla valtion vastuulla olevat palvelut. Eläke,terveys,turvallisuus(poliisi armeija),rautatiet,tiet..Porvarien homma on perustaa yrityksiä rikastua ja maksaa kunnon palkkaa(vanha kapitalismi).Räjäyttäkää KELA ja lopettakaa työnvieroksujien paapominen,kansa tietää mikä on pelin henki.JOS VASEMMISTO SORTUU BJÖRN WAHLROOS JA MUUT SUPER PORVARIT OTTAVAT VALLAN VALTIOLTA.Soimivaara on viisas kaveri kuunnelkaa sitä(syrjäytettiin vihreissä kun puhui järkeä)

SDP on hukassa ja hyvinvointivaltion puolustaminen ei ole tärkeää. Tärkeämpää on valtaanpääsy. Omaa visiota hyvinvointivaltion puolustamiseen ei ole eikä näytä tulevan.

Joten, jos halutaan päästä valtaan, olisi syytä tehdä hyvä vaaliohjelma ja hankkia uusia kannattajia puolueelle tätä kautta. Muuten ei menestystä ole vaaleissa luvattavissa.

Suomen 90-vuotisen historian aikana ei vasemmistolaisia
ole koskaan ollut näin vähän, yhteensä 30 % Taitaa olla
myös Euroopan ennätys!Monikymmenvuotinen sosialistien
kaikkivaltius opetti suomalaiset.

Demari on Demari vain toiselle Demarille, muulla tavoin ajattelevat ja toimivat joutuvat sakin kiristyksen kohteeksi.

Demarien tuleva vaalimenestys on heistä itsestään kiinni. Hyvä vaaliohjelma voi lisätä heidän kannatustaan kunnallisvaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Vaaliohjelman tekemiseen kannattaa suhtautua vakavasti. Se hyvin pitkälle tulee ratkaisemaan puolueen tulevan vaalimenestyksen.
Tavoitteena tulee selkeästi olla Suomen suurin puolue kunnallisvaaleissa. Se vaatii hyvän vaaliohjelman ja hyvä ehdokasasettelun.

Puolueen seuraava puheenjohtaja toivottavasti näkee, miten demareita tulisi uudistaa. Hyvinvointivaltion puolustaminen ja kehittäminen kuuluu selkeästi puolueen toimenkuvaan.

Tämä todella tarkoittaa sitä, että puolue puolustaa verovaroin kustannettuja palveluita. Kaikkea ei voi eikä pidä yksityistää. Palvelut ihmisille pitää tuottaa ensisijaisesti julkisen sektorin kautta.

Suomen suurimman puolueen asema kunnallisvaaleissa ei tule ilmaiseksi vaan sen eteen pitää koko puolueen työskennellä vahvasti koko maan alueella.

Toinen isoisäni oli punainen ja toinen oli valkoinen. Ensin mainittu oli punainen sen vuoksi, että hänen isän isänsä oli juonut talonsa ja itse oli köyhä ja muut lähipiirissä pakottivat hänet punaisten puolelle…Itse olen kokoomuslainen ja olen sitä mieltä, että kokoomus voi ajaa palkansaajien asiaa, yrittäjien asiaa ja syrjäytyneiden asiaa parhaiten yksinkertaisesti siksi, että kokoomuksessa ovat parhaat aivot, vaikka toki
myönnän, että hyviä henkilöitä voi olla esim. vihreillä tai kristillisdemokraateilla, kuten Päivi Räseänen,mutta kaikkein eniten olen ollut aina huolissani demareiden demonipuolesta ja sitä on sellainen aivan käsittämätön vallanhalu, kuitenkin myös taitamattomuus, näennäistasa-arvoisuus, ennemminkin tasapäistäminen, pahanhajuinen punikkiorientaatioperusta, halu ryövätä mm. vihreiltä ympäristöasiat, kokoomukselta ja kepulta yrittäjyysteema, satu-taiveahomainen tekoblondi-kurkku-hymistelyorientaatioperusta,yksinkertaisesti inhoan tällaista….Olen rehellinen ihminen eikä koskaan minua ole enempää riistänyt kukaan muu kuin demariesimies itse.

Demari yrittää olla vallassa ja vallata lisää elintilaa. Tästä on esimerkkinä vallanhimoinen yrittäjien ja ympäristöihmisten suosion kalastelu. Tekoblondi-kurkku-hymistelyorientaatioperusta ei ole innostavaa eikä yksinäisten naisten hedelmöityshoito-oikeudet
puhumattakaan siitä, että kirkon sos.demokratiasoiminen siten, että homoparit pitäisi siellä vihkiä avioliittoon on jotakin sellaista, mikä inhottaa…. Jos kovin paljon vielä sekoitatte korttipakkaa, voi mustan pekan kortti yllättää…mutta kun joka toinen ihminen on keskitasoa tyhmempi, löytyy demareillekin kannattajia….

Demareita tarvitaan aina ja jos demareita ei olisi, ne pitäisi ehdottomasti keksiä.

Porvarit yrittävät parhaimman mukaan mollata mutta demareiden historiassa ei ole mitään hävettävää. Porvareilta ei tarvitse mitään pyytää anteeksi.

Yksi Suomen suurista puolueista on saanut historiansa aikana paljon aikaan Suomen eduskunnissa ja kuntien valtuustoissa. Monet ovat tehneet hyvää työtä ja rakentaneet maata yhdessä muiden poliittisten ryhmien kanssa.

Vaalimenestys on joka kerta hankittava uudestaan ja joka vaaleihin on lähdettävä tekemään parasta mahdollista tulosta puolueelle. Muulla asenteella ei eri vaaleihin edes kannata lähteä.

Demarien ongelma on se, ettei nykyaikana ihmisten ole enää pakko uskoa kaikkea propagandaa ja retoriikkaa mitä demarien suusta syydetään. Ihmiset ovat tulleet kriittisiksi ja valveutuneiksi, he ovat kielitaitoisia ja internetistä voi lukea uutisia useista lähteistä. Tämä on murentanut demarien vanhat sloganit: Lottovoitto syntyä Suomeen ja hyvinvointivaltio. Ajattelevat ihmiset osaavat tehdä vertailuja ja johtopäätöksiä ja johtopäätös on se, että kaikki kauniit puheet ovat valhetta! Demarien tasapäistämispolitiikka on tiensä päässä muun muassa sen vuoksi, että valtaa pitävät kähmivät ja kahmivat ja silmät kirkkaina selittävät kuinka he puolustavat tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Suomalaiset eivät voi sietää valehtelua ja globalisaatio on mahdollistanut silmiemme avautumisen. Lintukoto olikin vain päiväunta; kulissit ovat sortuneet!