Ylioppilasliikkeessä ei haluta tukahduttaa mielipiteitä

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Historioitsija Markku Ruotsilasta kertovassa artikkelissa (SK 48/2018) väitettiin yhdysvaltalaisen konservatiivisia ajatuksia suvaitsemattoman opiskelijakulttuurin rantautuneen Suomeen. Esimerkkinä käytettiin Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan suljetuin lipuin käytyä äänestystä siitä, tulisiko ylioppilaskunnan linjapaperiin kirjata ylioppilaskunnan olevan feministinen.

Suljettu lippuäänestys oli artikkelin mukaan osoitus siitä, etteivät kirjausta vastustaneet uskaltaneet tuoda kantaansa esille, koska pelkäsivät leimautuvansa sovinisteiksi. Kokoukseen osallistuneena ylioppilaskunnan edustajiston jäsenenä voin todeta tulkinnan olevan väärä. Sekä feministiseksi julistautumisen kannattajat että vastustajat toivoivat suljettua äänestystä, jotta kaikkien olisi mahdollisimman helppoa ilmaista kantansa.

Väitettä konservatiivisten ajatusten tukahduttamisesta yhdysvaltalaisissa yliopistoissa voidaan perustellusti pitää muutaman tapauksen perusteella tehtynä yleistyksenä. Lisäksi Yhdysvallat ja Suomi ovat hyvin erilaisia maita, joita ei ole mielekästä verrata keskenään. Suomalaisessa ylioppilasliikkeessä puhutaan paljon yhdenvertaisuudesta, mutta suomalaisista lähtökohdista. Tavoitteena on tasa-arvoisemman ja paremman opiskeluympäristön tarjoaminen kaikille, ei kenenkään mielipiteiden tukahduttaminen.

Peppi Seppälä