kirjeitä 28.09.2018 06:00

Väestöräjähdyksen uhkaa ei saa sivuuttaa

Ilmastonmuutosta käsitellyt ”Herkempi kuin ajateltiin” -juttu noudatteli tavanomaisia journalistisia eli turvallisia ja poliittisesti korrekteja suuntaviivoja. Siinä vastuu ilmastonmuutoksesta jäi täysin teollistuneiden maiden harteille, eikä puhuttu maailman väestön liikakasvusta, jota voidaan nimittää väestöräjähdykseksi.

Vuonna 1960 ihmisiä oli maapallolla 3 000 miljoonaa, ja nyt väestökello osoittaa ihmisiä olevan 7 651 miljoonaa. Ja kello käy.

Ihmismäärän kasvu on eksponentiaalista, ja sen aiheuttama uhka on globaalisti koko biosysteemimme suurin ja vaarallisin ilmiö. Väestöräjähdys on ”kolikon toinen puoli”, joka tietoisesti unohdetaan ilmastonmuutoksesta puhuttaessa ja ennen kaikkea toimittajien siitä kirjoittaessa.

Avoin ja tosiasioihin perustuva keskustelu ilmastonmuutoksesta vaatii perustakseen väestöräjähdyksen huomioimisen. Muuten ilmastonmuutoskeskustelu jää lähinnä länsimaalaisten ihmisten moraaliposeeraamiseksi ja teollistuneiden maiden kollektiiviseksi itseruoskinnaksi.

Väestöräjähdys ei saa olla kuoliaaksi vaiettu tabu. Maapallon tulevaisuus vaatii väestöräjähdyksen huomioimista, tiedostamista ja sitä kautta sen aiheuttamien globaalien ongelmien ratkaisua.

Auvo Hannu

Luokanopettaja/matematiikan aineenopettaja, Tupos

Sisältö