SK:n lukijoilta: Suomi, olisitpa kuin Rkp! – Politiikan hyvät veljet

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Politiikan hyvät veljet

Poliitikon on hyvä tuoda julkiseen keskusteluun kuntapolitiikan ongelmia sekä muistuttaa, että lakeja tulee noudattaa päätöksiä tehdessä. Poliitikon todellinen valta on kuitenkin asioiden valmisteluvaiheessa, kokousesityksissä ja äänestyksissä. Lopputulokseen voi tyytyä – tai aloittaa syyttelykampanjan.

Äänestäjien on helppo samaistua uhkakuviin hyvä veli -verkostoista. Yleisimpiä korruptiosyytöksiä kuntapolitiikassa ovat maa- ja rakennuslupiin liittyvät asiat. On hyvä muistaa, että esimerkiksi 50 000 asukkaan kaupungissa voi olla noin 25 000 asuntoa sekä vuosittain käsittelyssä noin 700 maa- ja rakennuslupa-asiaa. Korruptiosyytösten esittäminen ilman oikeuslaitoksen tuomioon johtavia todisteita syövät poliitikon uskottavuutta.

Jokaisella poliitikolla tai yrittäjällä pitää olla hyvät välit eri tavoitteita edustaviin tahoihin. Joskus työpaikkoja lisäävien kompromissiratkaisujen aikaansaaminen vaatii kaikkien tahojen hyväksynnän. Eri yhteistyöverkostoja voidaan kutsua hyvä veli -verkostoiksi, mutta ne eivät aina ole paha asia. Poliitikolle yhteistyöverkosto muuttuu hyvä veli -verkostoksi silloin, kun hän ei itse mahdu mukaan.

Jarno Strengell

kaupunginvaltuutettu (sd)

Mikkeli

 

Olisipa Suomi kuin Rkp

Suomen sanotaan olevan kansainvälisessä politiikassa kokoaan suurempi.

Hallitusneuvotteluissa Rkp oli tuplasti kokoaan suurempi. Ääniosuus vaaleissa oli 4,5 prosenttia. Hallituksen 19 ministerin joukosta kaksi on Rkp:stä: 10,5 prosenttia ministereistä. Tällaista neuvokkuutta koko hallituksen pitäisi osoittaa Suomen eduksi esimerkiksi EU:ssa.

Risto Moisio

Tampere