Kirjeitä 20.06.2019 06:00

Minäkö ilmastokonna?

”Uusi lehmä” -jutussa (SK 24/2019) käsiteltiin maidontuotannon ilmastopäästöjä. Kun edelleen juon maitoa ja syön joskus naudanlihaa, joudun ilmoittautumaan Lahja-lehmän rikoskumppaniksi.

Mieltäni jäi vaivaamaan lihan osuus lehmän elinkaareen suhteutettuna päästölähteenä. Kirjoituksesta sai käsityksen, että päästöt lasketaan vain maitotuotteille. Niin ei voi olla, sillä naudanlihan syönti on syntilistalla kärkisijoilla.

Voiko laskelma perustua siihen, että maitotuotteiden päästöt lasketaan vain siltä ajalta, jonka lehmä tuottaa maitoa? Sen muina elinvuosinaan aiheuttamat ja sen hoidosta ko. vuosina aiheutuvat päästöt lasketaan sitten naudanlihalle.

Suomessa myytävästä naudanlihasta taitaa peräti 90 % olla maidontuotannon sivuvirtaa. Vain 10 % on silloin lihakarjan kasvatuksesta tuleva osuus. Jos maitotuotteiden käyttö vähenee, pitää samalla vähentää myös naudanlihan syöntiä. Ellei sitä sitten lähdetä paikkaamaan lisätuonnilla tai lihakarjan kasvatuksella.

Kirjoituksessa todettiin maitotuotteiden keskimääräisen vuosikulutuksen suomalaista kohti vastaavan päästöiltään lentoa Mallorcalle ja takaisin. En käy Mallorcalla, joten voin ehkä edelleenkin käyttää ruokajuomanani maitoa.

Heikki Murto

Espoo

 

Oikaisuja

Toisin kuin kirja-arviossa “Mitta täynnä” (SK 24/2019) väitettiin, Sylvi Kekkonen ei ajannut Morris Minillään mökille Kainuuseen. Kekkosten mökki oli Suomusjärvellä Varsinais-Suomessa.

Kuopio tanssii ja soi -tapahtumaa käsitelleessä jutussa (SK 24/2019) mainittu Riku Lehtopolku on Pori Dance Companyn tanssija-koreografi, ei ainoastaan tanssija. Jutussa hänet mainittiin Jorma Uotisen teosten tulkitsijaksi, mutta hän on niiden pitkäaikainen harjoittaja eli treenien ohjaaja ja opettaja.

Toimitus

Sisältö