kirjeitä 14.09.2018 06:00

Talous ei saa olla Husin ykkösjuttu

Husin uusi toimitusjohtaja Juha Tuominen toteaa: ”Talous on Husissa ykkösjuttu.” (SK 36/2018)

Muilla palvelualoilla sama on tarkoittanut palvelujen heikentämistä. Junat eivät pysähdy pienemmillä asemilla, postin kulku hidastuu.

Tuominen on ajanut terveyspalveluihin palveluseteleitä, valinnanvapautta ja kiihtyvää sähköistä asiointia. Valinnanvapaus on julkisten terveyspalvelujen yksityistämistä, eli terveydenhuollosta tehdään bisnes. Palvelusetelit ovat tässä yksi keino.

Vanhusten hoivassa palvelusetelit tarkoittavat kalliimpia yksityisiä terveys- ja hoivapalveluja. Tätä tuetaan verorahoin. Samalla vanhusten varat asteittain realisoidaan yksityisille terveysjäteille. Omaiset uhkaavat jäädä vaille perintöjä. Siksi perinnönjako on järkevää tehdä ennen kuin vanhus jujutetaan yksityisen terveys- ja hoivajätin hoidettavaksi.

Sähköisen asioinnin kiihdyttäminen merkitsee ikäsyrjintää. Digipalveluihin siirtyminen merkitsee ikäihmisille samaa kuin pakottaisi vammaisia juoksemaan.

Husin ykkösjutun tulisi olla ihmisen terveys ja hyvinvointi eikä talous. Julkisessa terveydenhuollossa raha on väline, ei päämäärä.

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliike, pj.

Sisältö