Kirjeitä 17.01.2020 06:00

En vähätellyt naisia

Anna-Lena Laurén väitti Näkökulma-kirjoituksessaan (SK 1/2020): ”Ei ole kauan siitä, kun perussuomalaisten ’työmiehen’ Matti Putkosen kerrotaan sanoneen naisvaltaiselle yleisölle, että hän puhuu vähän hitaammin, koska paikalla on naisia.”

Väite on valheellinen. En ole noin 50 vuoden poliittisen toimintani aikana koskaan käyttänyt tuollaista ilmaisua.

Väite kumpuaa mitä todennäköisimmin 1990-luvun alussa MTV3:lla esitetystä poliittisesta satiirisarjasta Hyvät herrat. Olin sivuroolissa ydinvoimakampanjointia käsittelevässä osassa. Siinä demarien puoluesihteeri Raimo ”Tollo” Koskivuo (Eero Melasniemi) esitteli minut kauppaneuvos Paukulle (Matti Tuominen) kertomalla Putkosen ilmoittavan aina naisvaltaiselle yleisölle, että hän puhuu vähän hitaammin, koska paikalla on naisia.

Tästä syntyi kaupunkilegenda, joka näyttää elävän vielä noin 30 vuoden päästä. Olin ohjelmassa todennäköisesti joko 1992 tai 1993, koska ydinvoimasta äänestettiin eduskunnassa 25.9.1993. Me ydinvoimalobbarit hävisimme 107–90.

Olin tuolloin Sdp:n aktiivijäsen. Perussuomalaiset-puolue syntyi vasta kaksi vuotta myöhemmin.

En siis ole koskaan todennut naisvaltaiselle yleisölle, että puhun vähän hitaammin, koska paikalla on naisia. Perussuomalaisilla ei myöskään ole mitään tekemistä tämän kaupunkilegendan syntymisen kanssa.

Matti Putkonen

Sisältö