SK:n lukijoilta: En kutsunut sote-ulkoistusten vastustajia natseiksi – Hennalan naisuhrien määrää liioitellaan

Juhana Vartiainen kiistää kutsuneensa sote-uudistuksen vastustajia kansallissosialisteiksi. Tutkimus liioittelee Hennalan naisuhrien määrää.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

En kutsunut sote-ulkoistusten vastustajia kansallissosialisteiksi

Anu Koivunen kirjoitti kolumnissaan “Niskalaukaus ja natsikortti” (SK 3/2018) poliittisen kielenkäytön kovenemisesta. Yksi esimerkki oli, että minä olisin kutsunut sote-ulkoistusten vastustajia kansallissosialisteiksi ja näin ”pelannut natsikortin”. Koivunen ihmettelee retoriikkaa ja toteaa, että voi olla vaikeaa olla hallituksessa toisen poliitikon kanssa, jota on “haukkunut kansallissosialistiksi”.

En ole sanonut sote-ulkoistusten vastustajia kansallissosialisteiksi. Koivusen lähde on Li Anderssonin tviitti eli yksi väittelyn asianosainen toimii alkuperäislähteenä sille, mitä toinen poliitikko sanoo. Toivoisin mediatutkijalta suurempaa tarkkuutta. Käytin Helsingin kaupunginvaltuustossa sanaa “kansallissosialismi”, mutta tavalla jota uskallan puolustaa. Totesin, että jos sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon ulkoistamista yrityksille vastustetaan pelkästään sillä perusteella, että yritykset ovat ulkomaalaisia, argumentti muistuttaa Saksan kansallissosialisteista. Natsit parjasivat propagandassaan voittoja ja erityisesti ulkomaisten yritysten voittoja.

Yltyvä puhe kaikista ulkomaisista yrityksistä veronmaksajien rahaa paratiiseihin ryöstävinä veronkiertäjinä on juuri sellaista kovenevaa ja ilkeää kielenkäyttöä, jota Koivunen vastustaa. Monia suomalaisia näyttää elähdyttävän ajatus, että talout- ta pitäisi pyörittää jonkinlaises- sa suomalaisten suljetussa pii- rissä. Tätä on liberaalin EU-kansalaisen ikävä kuunnella.

Jos nykyhetken ajattelutavoissa on yhtäläisyyksiä kansallissosialismiin, se täytyy voida sanoa. Aggressiivisesta nationalismista pitää voida varoittaa.