kirjeitä 08.06.2018 06:00

Arkistoalakin on olemassa

Suomen Kuvalehdessä 22/2018 oli listattu ammatteja arvostuksen mukaan. Läheskään kaikki ammatit eivät ole mukaan listalle päässeet. Itseäni kummastuttaa eniten, ettei vuodesta 1991 julkaistulla listalla ole koskaan ollut omaa ammattiani, ei edes toimialaa.

Vuonna 2017 Suomessa oli 311 kuntaa, ja jokaisella kunnalla oli vastuunalaisen arkistonhoitajan hoitama arkisto, ellei sitten kunnassa ole räikeästi rikottu arkistolakia. Suurimpien kaupunkien keskusarkistoissa alan ammattilaisia on enemmänkin, samoin suurimmissa hallintokunnissa. Myös valtion viranomaisilla, seurakunnilla, sairaaloilla ja isommilla liikeyrityksillä on arkistot ja niissä asianmukainen henkilöstö. Arvostuslistan kärkipäässä keikkuvien lääkäreidenkin olisi vaikeampaa hoitaa arvostettua ammattiaan ilman potilaskertomuksia, jotka sairaalan arkistoa hoitavat ammattilaiset heille toimittavat, nykyisin tosin enimmäkseen sähköisesti.

Arvostuslistalla kummastuttaa sekin, että jotkut ammatit ovat siellä moneen kertaan. Olisiko mahdollista seuraavaan tutkimukseen mennessä päivittää listaa? En usko, että arkistoalan ammatit korkealle nousevat, mutta masentavalta tuntuu, ettei meitä tuhansia alan ammattilaisia ole Suomen Kuvalehden mukaan edes olemassa!

Eero Ylitalo

Eläköitynyt arkistonhoitaja, Oulu

Avainsanat
Sisältö