Siivousprojektin yksityisyyttä rikottiin julkisessa ryhmässä

Mediakolumni: Toimittaja joutui siivousintoilijoiden paheksunnan kohteeksi.
Vappu Kaarenoja
Mielipide 29.7.2016 21:00
Japanilainen siivousfilosofi Marie Kondo on opettanut miljoonat ihmiset rullaamaan, pystyviikkaamaan ja kysymään jokaisen tavaran kohdalla kysymyksen: tuottaako tämä minulle iloa? Jos ei, kierrätykseen. Teoksessa KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika esitelty menetelmä kuulostaa yksinkertaisel...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Mikä oli tämän kirjoituksesi tarkoitus? Jäi vähän epäselväksi mm. sen epäloogisuuden vuoksi. Kyseinen toimittaja oli Jarno Liski, olisit sen voinut myös mainita, kun mainitsit myös Lauran nimeltä.
Kyseinen ryhmä on suuri mutta suljettu. Ryhmän säännöissä kielletään jakamatta ryhmän jäsenten julkaisuja eteenpäin. Tämä pitäisi ymmärtää jokaisen saati sitten toimittajan. Julkaisujen jakaminen ei ole korrektia ja toisaalta mitäpä tuota jakamaan eteenpäin toisten ihmisten omien kotien järjestämisen ja siivoamisen vaikeutta ja iloa. Liski kuitenkin jakoi. Suoran kopion yksityisen henkilön tilapäivityksestä omalle julkiselle seinälleen. Mikäli hän olisi halunnut julkaisun näkyvän vain kavereilleen, heidätkin kun mainitsit, olisi hän muuttanut julkaisuasetuksen kavereiksi. Sen sijaan hän jakaa sitä edelleen täysin julkisena. Mutta se mitä tämän jälkeen tapahtui on minusta erittäin moitittavaa ammattilaiselle: hän kehottaa liittymään ryhmään, kun ”on siellä niin diippiä meininkiä” eli stalkkaamaan kotiaan hoitavia ihmisiä. Hän myös kirjoittaa: ” Tuo Konmari-porukan asteittain paheneva fanatismi on yhteiskunnallisesti merkittävä uhka, josta on ilman muuta syytä informoida kansalaisia.

Muuten en siteeraisi suljetusta ryhmästä edes näin ilman nimiä.” Kyllä, tein suoran lainauksen hänen sivuiltaan ja kopioin sen tänne. Facebook on julkinen tila ja julkiset julkaisut saattavat päätyä eteenpäin. KonMari Suomi -ryhmä on suljettu ryhmä, jossa julkaisut näkyvät ryhmäläisille. Ymmärrätkö eron näiden kahden asian välillä?
Ryhmällä on myös ylläpito, joka päättää ryhmän säännöt ja miten ryhmässä rellestetään. Ryhmä on ylläpidon luoma ja sieltä voi lentää kuin leppäkeihäs pihalle. Näin tapahtui Liskille ja katsokoon ihan vain peiliin. Jokainen varmasti itse omassa mielessään tietää, toimiko Liski oikein. Toivottavasti ainakin.

Iloista järjestely- ja siivousintoa ihmiset!