Sarkomaa: Vahvemmat korkeakoulut

Emme halua menettää lahjakkuuksia maailmalle, kirjoittaa opetusministeri Sari Sarkomaa kolumnissaan.

Teksti Sari Sarkomaa
SK 19/2008 (ilm. 9.5.2008)

SK netti julkaisee katkelman Sari Sarkomaan kolumnista, joka julkaistaan SK:ssa 19/2008 (ilm. 9.5.2008). Voit kommentoida kolumnia tässä blogissa.

Korkea osaamistaso on koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Osaamis- ja luovuustason nosto on keskeinen keino hallituksen työllisyys- ja taloustavoitteiden saavuttamisessa. Siksi korkeakoulukentän uudistamisessa on oltava liikkeellä viimeistään nyt. Korkeakoululaitoksen kehitystä pitkälle tulevaisuuteen ohjaavat ratkaisut tehdään tällä hallituskaudella.

Osa uudistusta on korkeakouluverkon rakenteellisen kehittämisen jatkaminen. Tavoitteena on yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen profiloituminen entistä vahvemmiksi kokonaisuuksiksi. Suomen kaltaisessa pienessä maassa tutkimuksen ja opetuksen sirpaloituminen moniin eri yksikköihin on ongelma resurssien riittävyyden ja koulutuksen laadun kannalta.

Haasteeseen vastaamiseen tarvitaan hyvää yhteistyötä eri kotimaisten tahojen välillä, mutta myös syvää verkottumista ja jopa fuusioita. Rakenteellisia ratkaisuja ei kuitenkaan tarjota ylhäältä käsin. Oleellista on kuulla alueiden tarpeita. Päätökset syntyvät korkeakoulujen omista esityksistä. Ajat jolloin korkeakouluverkkoratkaisut kaivettiin opetusministeriön pöytälaatikoista ovat ohi.

Kirjoittaja on opetusministeri.

Lue koko kolumni SK:sta 19/2008 (ilm. 9.5.2008).