Kotoutumisen onnistuminen edellyttää perhevapaauudistusta

puheenvuoro 12.10.2018 06:00
Sanni Grahn-Laasonen

Pienenevien ikäluokkien ikääntyvässä Suomessa on pulaa työvoimasta ja osaajista. Meillä ole varaa epäonnistua maahanmuuttajien kotouttamisessa.

OECD laati Suomen pyynnöstä kattavan arvion kotoutumisen onnistumisesta. Yhdeksi pääviestiksi nousi perhevapaauudistuksen tärkeys ja maahanmuuttajalasten osallistuminen varhaiskasvatukseen.

Maahanmuuttajien polut koulutukseen ja työelämään ovat hitaita ja tehottomia. Odottelu ja epätarkoituksenmukainen koulutus on tavallista – jopa vuosia valuu hukkaan. Tarvitaan yksilöllisempi kotoutumispolku, joka huomioi paremmin aiemman koulutustaustan ja osaamisen.

 

OECD kiittää Suomea lukuisista koulutusjärjestelmän uudistuksista. Syksyllä 2015 pakolaiskriisin keskellä veimme nopealla aikataululla eduskunnassa läpi lain, joka toi kunnille rahoitusta, jolla lapset pääsivät ilman viivytystä päiväkotiin ja kouluun. Aikuisten perusopetus luotiin lähes tyhjästä. Koulutus lähtee yksilöllisistä tarpeista, on moduulimainen ja joustava, ja siihen voi sisällyttää työelämäjaksoja.

Sisältö