Sää on suuri jännitysnäytelmä

Mielipide 13.7.2009 15:30

Sään ennustaminen on entistä nopeampaa ja tarkempaa. Mutta osuvatko ennusteet oikeaan?

Tänään sataa ja rankasti, varoitti Ilmatieteen laitos. Ja kyllä satoi, muttei ainakaan täällä Helsingin Pasilassa poikkeavan rankasti.

Tehokkaasti meitä kansalaisia kuitenkin osataan varoitella. Ilmatieteen laitos alkoi toukokuussa varoittaa rankoista sateista. Viranomaiset suunnittelevat hätätekstareita, joilla voisi varoittaa myös vaarallisista sääilmiöistä.

Normaaleissakin oloissa säätietoa on netti pullollaan: on sadetutkaa ja ennusteita melkein jokaiseen niemennokkaan.

Tässä kaikessa on vain yksi ongelma: sääennusteet eivät tunnu pitävän paikkansa. Siihen on monta syytä.

  • Kesäsateet ovat usein paikallisia kuuroja, joiden rajat ovat jyrkät. Paikkakuntakohtainen ennuste ei siis millään voi kattaa koko kuntaa/kaupunkia (varsinkin jos se on juuri laajentunut kuntaliitoksessa).
  • Sadetutkakuvat dokumentoivat tarkasti sadealueiden liikkeet. Mutta ennustaminen on toinen juttu. ”Sadepilvet syntyvät, kuolevat ja muuttavat kulkusuuntaansa. Laajaa sadealueen liikettä voi seurata ja ennustaa kuusikin tuntia, yksittäisten kesän iltapäiväkuurojen elinaika on puolesta kahteen tuntia”, kertoo Ilmatieteen laitos.
  • Syntyy oravanpyörä. Mitä tarkempaa ja nopeampaa tietoa on tarjolla, sitä suuremmaksi kasvaa tiedonjano.

Kuinka on, ovatko ennusteet pitäneet tänä kesänä paikkansa? Vai onko valittamista?

P.S. Sääkeskustelu siirtyy kovaa vauhtia pois pellonpientareilta. Tänään bongasin seuraavaa: Facebookissa oli käynnissä jännittävä keskustelu siitä, osuuko voimakkain sadealue Helsinkiin. Lähteenä oli yllä mainittu sadetutka.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.