Rusi: Stasi ei ole Saksan sisäinen asia

Mielipide 13.6.2008 08:05

Miksi Paavo Lipponen vastustaa avoimuutta DDR-tutkimuksessa? Lipponen otti esille Saksan demokraattisen tasavallan (DDR) ja sen turvallisuusministeriön Stasin kirjassaan Järki voittaa(Otava).

Lipposen mielestä ”Stasi on Saksan sisäinen asia”. Hän tuomitsi historioitsijat, jotka ovat vaatineet historiantutkijoiden toimikuntaa
selvittämään, miten ns. kuolleiden diktatuurien arkistoja tulisi käsitellä. Lipponen korosti, että hän luottaa sisäministeriön ja poliisin työhön. Hänen tietojensa mukaan Suomeen ei ole tullut Stasin ulkomaanvakoilun HVA:n henkilö- ja operaatiokortteja eli Rosenholz-kortistoja.

Kannanotto on nähtävä myös viranomaiskannanottona, koska kortistojen – tai niitä tarkoittavien tietojen – perusteella Lipposen hallituksien aikana ilmeisesti vuodesta 1997 eteenpäin suojelupoliisi teki tutkimuksia. Lisäksi Supo aloitti 2002 esitutkinnan F16-henkilökortin ja sen tekijän epämääräisen kuulemisen pohjalta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomiossa 8.11.2007 Supoa moititaan ”huolimattomuudesta”. Oikeusvaltion kannalta on kestämätöntä, mikäli vallankäyttäjät eivät kunnioita oikeuslaitoksen ratkaisuja. Lisäksi on erikoista, että historiantutkimukselle kuuluvan arkistotutkimuksen Lipponen sysää ”turvallisuuspoliisin” vastuulle.

Tutkimukset ovat osoittaneet (viimeksi Kristie Macrakis: Seduced by Secrets – Inside the Stasi’s Spy-Tech World, Cambridge University Press), että Stasin ulkomaanvakoilu HVA toimi useissa maissa, myös Suomessa. Yhdysvallat päästi vasta 1997 Saksan tiedusteluvirkailijoita tutustumaan aineistoon, jossa oli valtaisa määrä Saksan kansalaisia, noin 230000-240000. Vain murto-osalla oli jokin yhteys Stasiin.

Rosenholz-aineistossa on 1950-luvulta 63 000 ns. ”operaatiokorttia”. Stasi valmisteli kontaktista tai epävirallisesta avustajasta F22-operaatiokortin. Usein kontaktin peittämiseksi samaan rekisteriin liitettiin tämän lähiomaisista ja tuttavista F16-kortteja, joita on yhteensä 280 000. Aineiston pohjalta tehtiin monia virheellisiä päätelmiä.

Viranomaisella tulisi olla ammattitaitoa erottaa Stasin kontakti Stasin uhrista. Uhreja ovat ne, joiden nimi on sijoitettu F16-kortteihin, mutta joilla ei ole mitään tekemistä Stasin kanssa. Jos esitutkinta aloitetaan ilman varmuutta kontaktin todellisesta henkilöstä, kyse on viranomaisen mielivallasta.

Suomessa Lipposen kiittämä poliisi syyllistyi mielivaltaan Stasi-tutkimuksissaan. Lisäksi Supo harkitusti vuodatti epäilyistään tietoja jo ilmeisesti vuosia ennen mielivaltaisesti käynnistetyn esitutkinnan aloittamista. Supo on sulkenut suomalaisista tehdyt F16-kortit – tai kuten Supo nyt sanoo: Rosenholz-aineistoa koskevia tietoja – kassakaappiinsa. Medialle ja poliittiselle eliitille annettiin vain valikoitua tietoa epäillyistä.

Monista Suomen aktiivipoliitikoista on tehty F16- ja F22-kortit. Vaikka valtioneuvosto keväällä 2000 teki aineistosta avoimuuspäätöksen, se pitäisi Lipposen mielestä antaa vain poliisille. Miten avoimuuspäätöksen tehnyt pääministeri vastustaa sen julkistamista entisenä pääministerinä?

Arkistodokumenttien mukaan Sdp:n kansainvälisten asioiden sihteeri Paavo Lipponen oli yksi DDR:n keskeisistä kontakteista tunnustamistoiminnassa ja Sed:n ja Sdp:n puoluesuhteissa 1969-1973. Lipposen ”uuden ulkopolitiikan” tavoitteena oli yksipuolisesti tunnustaa DDR. Hän ei pitänyt presidentti Kekkosen ”Saksan paketista” vaan nimitteli sitä ”umpikierouden malliesimerkiksi”. Kekkosen mielestä Saksat tuli tunnustaa samanaikaisesti ja niin, että Suomen puolueettomuus vahvistuu.

Suomen ja DDR:n suhteiden tutkimus on myös vakoilun tutkimista, koska DDR:n avaindiplomaatit olivat Stasin vakoilijoita. Sitä pitää voida tehdä ilman poliiseja, uhkailuja ja salaamista. Historiantutkijoiden toimikunta on Suomen etu.

Teksti
Alpo Rusi
SK 24/2008 (ilm. 13.6.2008)

Kirjoittaja on valtiotieteiden tohtori ja suurlähettiläs YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan esikunnassa.