Ritva Siikala: Pois edestä, senkin pieni apina!

SK:n toimitus
Mielipide 24.5.2009 10:00

Tyhmyys ei ole Suomen erityisongelma.

Ihmisen perustavaa laatua oleva oikeus on saada kokea olevansa arvokas. Juuri sellaisena kuin hän on. Tämä on YK:n oikeuskäsitys ja tämä on evankelisluterilaisen kirkon keskeinen opetus. Jokainen ihminen on arvokas. Tämä on suomalaisen yhteiskuntamoraalin perusta.

Mutta kun tämä keskeinen moraalikoodi on viime vuosina joutunut koetteelle, se on osoittautunut hauraaksi. Räikeitä ihmisoikeusrikoksia on maassamme riittänyt. Ihmisiltä on riistetty heidän arvokkuutensa: heitä on haukuttu paviaaneiksi, mutakuonoiksi ja rättipäiksi, heidän kasvoilleen on syljetty, heidän taitojaan ja osaamistaan on aliarvioitu, heidän tapojaan on halveksittu, ja viime viikolla pieni tyttö on työnnetty junasta asemalaiturille solvaten häntä apinaksi.

Pienellä tytöllä oli huivi päässä ja hänen ihonsa oli hiukan tummempi kuin meillä pallinaamasuomalaisilla. Se oli hänen rikoksensa.

Tapaus havahdutti median, joka vain vähän aikaa aikaisemmin oli päivitellyt (Helsingin Sanomat 5.5.2009) katalia somalilapsia, jotka rahanhimossaan työntyvät turvapaikanhakijoiksi, valehtelevat ikänsä, himoitsevat diskoja ja lähettävät suomalaisia verorahoja kotimaahansa. Muotoiluni on vain lievästi liioitteleva. Nuoria miehiä oli helpompi solvata julkisuudessakin kuin pientä tyttöä, jolla on kauniit silmät. Kiitos niistä silmistä!

Mikä meitä vaivaa?

Muuttuuko muualta kotoisin oleva lapsikin tänne tullessaan ”maahanmuuttajaksi”, jonka ihmisyys ja ihmisoikeudet katoavat? Täytyyhän meidän muistaa, että puhuttaessa ihmisistä aina on kysymys eri-ikäisistä, eri tavoin koulutetuista, erilaisista oloista tulevista ihmisistä. Ihmisistä, jotka haluavat elää, kasvattaa lapsiaan, rakastaa, tehdä työtään, seurustella ystäviensä kanssa – riippumatta siitä, mistä he tulevat ja mihin suuntaan he kulkevat. Vain kuusikymmentä vuotta sitten Euroopan tiet täyttyivät nyytit niskassa vaeltavista kodittomista pakolaisista. Ihmisiä hekin olivat.

Kun kysymys on lapsista, joiden maailmankuva on muotoutumassa ja joiden käsityksiin ja tulevaisuuteen me kaikki aikuiset vaikutamme, vastuumme heidän arvokkuutensa säilymisestä on moninkertainen. Ei kai tätä voi unohtaa?

Joitain vuosia sitten tein tutkintapyynnön Itä-Helsingin poliisiasemalla. Työpaikkani, monikulttuurinen taideyhteisö Kassandra ry, oli joutunut ikävän rasistisen häirinnän kohteeksi. Pulska, nuori poliisimies istui pöytänsä takana, sormeili laiskasti Aku Ankka -pinoaan ja virnisti: ”No kuule, jos sä kerran tommosta työtä teet, niin kai sun pitäs tämmöstä odottaakin.”

Onneksi elämäni ei riippunut hänestä.

Ihmisarvoloukkaukset ja tyhmyys eivät ole Suomen erityisongelma, eivät toki. Kauhu sydämessä seuraan EU:n raja-
alueilta, länsimaisen sivistyksen kehtoja Italiaa ja Kreikkaa. Sielläkö EU ensimmäiseksi tähtää aseilla köyhälistöä, joka haluaa jakaa hyvinvointiamme? Sielläkö ensimmäiseksi unohdetaan, että Euroopan hyvinvointi on paljolti rakennettu muiden pahoinvoinnin kustannuksella? Sielläkö EU lopullisesti pyyhkäisee ihmisen arvon ja arvokkuuden roskakoriin?

Teksti Ritva Siikala

Kirjoittaja on teatteriohjaaja ja Kassandra ry:n toiminnanjohtaja.

Keskustelu

Teatteriohjaajan avaus tuo eteemme uusia älyllisyyden maisemia.

Sen sijaan että hän toistelisi julkisuudessa viime aikoina moneen kertaan toisteltuja lauseita hän käy rohkeasti paljastamaan ihmisluonteen pimeimpiä syövereitä.

Intellektuellit näyttävät valoa muiden seurata (vai menikö se toisinpäin?)

Erinomainen esimerkki hyvää tarkoittavasta, mutta liian tuohtuneesta mielipiteestä. Tie helvettiin on päällystetty hyvillä päätöksillä. Tämä koskee erikoisesti yhteiskunnallisia päätöksiä. Pariisin, Göteborgin ja Kööpenhaminan mellakat ovat näyttöjä matkalta helvettiin.

Melkoinen konservariivi Kari sanoi jo aikoinaan että jos hollitupalaiset päästetään salin puolelle niin ne eivät muutu herrasväeksi vaan sali muuttuu hollituvaksi.
Hyvää tarkoittava Siikala ja kumppanit unohtavat, ettei ihmisarvo ole Jumalan lahja, vaan pitkällisellä taistelulla hankittu oikeus ja jokaisella yhteiskunnalla on omat vaikeutensa taiteilla tämän oikeuden ja rajoitusten välillä, joita taas tarvitaan, koska ihminen on ihminen.

Toinen asia minkä Siikala unohtaa, että aina on olemassa ihmisiä joille toiseus antaa hyvän syyn purkaa omaa ahdistustaan. Hyvää tarkoittavat ihmiset purkavat myös ahdistustaan toisin ajatteleviin, vaikka on myönnettävä, että he saavat vähemmän pahaa aikaan, ainakin lyhyellä aikavälillä. Pitemmällä aikavälillä asia kääntyy toisinpäin. Tästä on esimerkkinä suurten kaupunkien mellakat.

Se että Suomessa ja mikseipä koko Euroopassakin, ollaan vähän tuuliajolla maahanmuuton suhteen johtuu juuri siitä, että hyvää tarkoittavat ihmiset ovat päässeet mielipidejohtajiksi. Pahaa tarkoittavien mielipidejohtajuudesta ei ole mitään vaaraa, ainakaan tositaiseksi, mutta sekin on mahdollista jos rauhallisempia toisinajttelijoita ei päästetä ääneen.

Nythän heitäkin vainotaan, mikä on hyvisten pahin moka, mitä he voivat tehdä asialleen, koska esimerkiksi minua on alkanut nämä hyväntahtoiset hölmöt tympiä todella paljon. Pahiksia vastaan on helppo puolustautua ja ne on helpompi huomata, mutta liiallinen hyvyys on kuin hivuttava tauti.

Toisten töniminen ja haukkuminen on aina väärin ja erityisesti silloin jos aikuinen tekee sen lapselle. Olen suomalainen ja minua on myös tönitty ja haukuttu silloin kuin olin lapsi. Kun olin nuorena Intiassa, minua nimitettiin koiraksi ja perääni myös huudeltiin. Sama tapahtui kerran aikuisena myös kun olin Jordaniassa.

Sudanissa muslimiarabit pitävät tummia afrikkalaisia jopa orjinaan ja kohtelevat toisen luokan kansalaisina vielä nykyäänkin. Samaa tapahtuu myös Saudi-Arabiassa aasialaisia ja afrikkalaisia siirtotyöläisiä kohtaan. Mekkaan ei pääse muun uskonnon edustaja kuin muslimi ja maassa ei saa olla esillä minkään muun uskonnon symboleita kuin valtauskonnon.

Se on väärin, mutta se ei oikeuta rasismiin Suomessa, EU:ssa eikä muuallakaan. Mutta olisiko tämä luterilainen itsensä ruoskiminen mennyt jo liian pitkälle?

”viime viikolla pieni tyttö on työnnetty junasta asemalaiturille solvaten häntä apinaksi.”

Tapauksen uutisoi HS 13.5. eli toissa viikolla. Ellei Ritvalle sitten ole tiedossaan tuoreempaa tapausta. Viime viikolla samaisesta tapauksesta ainoa uutinen oli:

”Poliisi kummissaan: Ei yhtään havaintoa somalitytön pahoinpitelystä”
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1688183

Samaa kummistelee moni muukin, kyseessähän on vilkasliikenteinen juna-asema jota valvotaan jatkuvasti nauhoittavilla valvontakameroilla. Väitettyä tapausta ei siis ole mitenkään vahvistettu.
Esim. YLE ei ole uutisoinnissaan (kaukaa viisaasti?) maininnut jutusta yhtään mitään.

”Mikä meitä vaivaa?”
Kassandra ry:ssä? Olisiko medialukutaidon puute.

”Vain EU:ko ongelma? kirjoitti:

Toisten töniminen ja haukkuminen on aina väärin ja erityisesti silloin jos aikuinen tekee sen lapselle. Olen suomalainen ja minua on myös tönitty ja haukuttu silloin kuin olin lapsi. Kun olin nuorena Intiassa, minua nimitettiin koiraksi ja perääni myös huudeltiin. Sama tapahtui kerran aikuisena myös kun olin Jordaniassa.

Sudanissa muslimiarabit pitävät tummia afrikkalaisia jopa orjinaan ja kohtelevat toisen luokan kansalaisina vielä nykyäänkin. Samaa tapahtuu myös Saudi-Arabiassa aasialaisia ja afrikkalaisia siirtotyöläisiä kohtaan. Mekkaan ei pääse muun uskonnon edustaja kuin muslimi ja maassa”

No Norjassa koulussa, jossa 95% oppilaista on etnisesti muita kuin norjalaisia,koulun johto tarjosi koulun norjalaistytöille hijabia päähän..

http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article1330066.ece

Millä tavalla poliisimiehen pulskuus on kirjoittajasta oleellinen attribuutti? Pata, kattila, musta kylki.

Euroopan hyvinvointia ei ole toisen maailmansodan jälkeen rakennettu toisten pahoinvoinnille, vaan eurooppalaisille sekulaarille liberalismille, valistuksen ajan arvoille ja työlle. Eritoten Suomen hyvinvointia ei ole koskaan rakennettu ketään riistämällä. Niinpä minulla ei ole mitään syytä omaksua mitään länsimaisille ihmisille tyrkytettävää perussyyllisyyttä.

Euroopassa köyhälistö ja kotinsa menettäneet tosiaan liikkuivat 60 vuotta sitten, mutta he olivat ihmisiä, joilla oli eurooppalaiset arvot ja eurooppalainen kulttuuri. Maailmassa on paljon huonompiakin arvomaailmoita kuin eurooppalainen arvomaailma, ja arvomaailma kulkee ihmisen mukana uuteen kotimaahan, eikä lähde kulumallakaan pois. Saattaapa se siirtyä seuraavallekin sukupolvelle. Siksi maahanmuutto ei aina ole hyvä asia.

Totuutta tytön tönäisystä emme koskaan saa selville, koska todisteita ei ole. Säädyllisyyden nimissä on parasta olettaa, että väitetty tapahtuma on totta, ja sellaisena tuomittava teko. Mutta miksi tekoa pidetään rasistisena? Onko kaikkiin tapahtumiin, joissa on osallisena maahanmuuttajataustainen henkilö, otettava mukaan etninen muuttuja? Eihän ”apina” edes ole rasistinen haukkumasana.

Kas, taas kerran kiihkoilevaa kommentointia henkilöltä, joka saa toimeentulonsa mokukoneistosta. Tuo somalitytön junaholocausti on sitäpaitsi vielä todentamatta, jopa poliisi ihmettelee miten KUKAAN ei ole ruuhka-aikaan kulkeneessa junassa nähnyt MITÄÄN.Saatiinpa taas suomalainen mies syyllistettyä.

Se, että siat päästetään lätistä tuvan puolelle ei tee sioista inhimillisiä, vaan tuvasta sikolätin.

Vai niin. Ei liene mitään merkitystä sillä, että kyseiselle tapahtumalle ei ole yhtäkään todistajaa eikä turvakameran kuvaa. Mitäpä siitä, karavaani kulkee. En syyllistä 8-vuotiaan sanaa, enemmänkin kiinnostaa tuo aiemminkin rasismirikosilmoituksia tehneen isän rooli mm. kasvattajana. Mutta tulipa taasen tiedoksi, että Aku Ankkaa lukeva pulska poliisimies on paha rasisti. Voi meitä!

Sittemmin ilmeni, että koko tönäisy oli tyttösen keksimä juttu.

Mutta ei hätää, kampanja rasistisia suomalaissikoja vastaan jatkuu pysyvänä, samoin kuin natsismin uhalla pelottelu.

Välillä tuntuu, että te toimittajat asutte ihan omassa fantasiamaailmassanne. Täällä minun todellisuudessani ainut havaittu rasismi on ulkomaalaisten suomalaisiin kohdistamaa. Lähiöissä se on jokapäiväistä ja väkivaltaista.