Puolustusta ranskalaisittain

Emmanuel Macronin aloite eurooppalaisen puolustuksen kehittämisestä on saanut mukaansa kymmenkunta maata, myös Suomen. Maat näkevät hankkeen kukin eri tavoin.

näkökulma 04.10.2019 06:00
Hanna Ojanen
© OUTI KAINIEMI

Ranskan hanke eurooppalaisen puolustuksen kehittämiseksi (European Intervention Initiative, EI2) otti syyskuussa askeleen, kun siihen liittyi uusia maita.

Oliko se askel eteenpäin vai askel paikallaan?

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kahden vuoden takaiseen interventioaloitteeseen liittyi aluksi kahdeksan muuta maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Britannia, Portugali, Saksa, Tanska ja Viro. Suomi tuli mukaan viime vuonna. Nyt uusia jäseniä ovat Ruotsi ja Norja. Myös Italia on ilmoittanut liittyvänsä: maan uusi hallitus on taas eurooppalaisempi ja näyttää haluavan parantaa hyytyneitä Ranskan-suhteitaan.

Osallistujien osalta aloite on siis edennyt. Ranska toisaalta tavoitteli alun perin pikemminkin laatua kun määrää. Se on ollut tyytymätön puolustusyhteistyön kehittymiseen EU:ssa kaikkien maiden voimin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Hanna Ojanen
Hanna Ojanen

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan dosentti, jonka erityisalaa on eurooppalainen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Sisältö