"Raivo roihusi valtoimenaan" - näkeekö media harhoja?

Profiilikuva
islam
Teksti
Silja Lanas Cavada
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

“Uskon, että tämä on muutaman viikon kohu”, arvioi professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin Sanomissa (21.9.) viime viikolla. Hän osui ihan oikeaan. Kuohunta Muhammad-videon ympärillä laantui alkuviikosta yhtä nopeasti kuin syttyikin.

Islamtutkija iski haastattelussa piikkinsä myös meihin, mediaan. “Tanskan pilapiirroskohussa nähtiin, että se oli pitkälti median luoma harha. Kun jossakin oli mielenosoitus, syntyi kuva koko islamilaisesta maailmasta liekeissä.”

Voisiko Muhammed-videon synnyttämässä kohussa nähdä samoja piirteitä kuin Tanskan Muhammad-pilapiirroskohussa vuonna 2005?

“Raivo roihusi valtoimenaan”, otsikoi suuri päivälehti (HS 15.9.) muutama päivä levottomuuksien alkamisen jälkeen. Kuuden palstan kokoisessa kuvassa Yhdysvaltain ja Israelin liput ovat liekeissä. Ympärillä parinkymmenen miehen joukko seuraa spektaakkelia välinpitämättömänä, osa vähän ihmeissään.

Heistä tuskin kukaan on tuikannut lippuja tuleen.

Kuvan alla on kartta, jossa parinkymmenen mellakoineen maan yllä roihuavat piirrosliekit. Valtoimenaan, sielläkin, osin tietenkin ihan syystä. Levottomuuksissa, eri puolilla arabimaailmaa, kuoli useampi kymmen ihminen.

Mutta missä kulkee se raja, jonka ylitettyään media saattaa itsekin lietsoa levottomuuksia – tai jopa islamvihaa?

Libanonin suurimman ranskankielisen päivälehden L’Orient-Le Jourin pakinoitsija kiteytti (22.9.) videokohun näin: “Eri puolilla maailmaa sadat muslimit osoittavat mieltään väkivaltaisesti, tuhannet muslimit osoittavat mieltää rauhanomaisesti, miljoonat muslimit eivät osoita mieltään lainkaan.”

Jälleen kerran äänen varastivat melko pieni kaduilla riehunut äärimuslimien porukka, kun suuri muslimienemmistö oli hiljaa. Silti sormi osoittaa koko islamilaiseen maailmaan.

Selvän ylilyönnin teki amerikkalainen uutisviikkolehti Newsweek. Se uutisoi kantensa (17.-24.9.) näin: “MUSLIM RAGE.” Muslimiraivo.

Kansikuvassa viirusilmäinen mies karjuu väkijoukon keskellä. Kansi on todennäköisesti kuvattu jossakin islaminuskoisessa maassa, USA:n vastaisessa mielenosoituksessa.

“Omalla uhkaavalla tavallaan tämä Newsweekin kansi on lähes yhtä provosoiva kuin itse Muhammad-video”, tviittasi brittiläisen Guardian-sanomalehden kolumnisti Glenn Greenwald 17.9.

Newsweekin kannen nähtyään hän irtisanoi lehtensä tilauksen.