Puoletko suomalaisista tappajia?

Mielipide 22.9.2009 16:01

Pahuudesta on yhä vaikea puhua.

Suomalaisista jopa puolella on tappajageeni, tietävät päivän uutiset. Tieto perustuu perjantaina väittelevän Roope Tikkasen tutkimukseen. Aihe oli tosin uutinen aiemminkin, joulukuussa 2008.

Reaktioita on kiintoisa seurata, vaikkapa Ylen uutiseen tulleita kommentteja. Äkkipikaisimmat ovat horisseet rodunjalostusopista. Aina kun puhutaan geenien vaikutuksesta, joku älähtää: eikö ihmisellä ole itsellään enää vastuuta mistään.

Kuinka niin ei ole, kysyisin. Ehkä kannattaisi vielä kerran lukea, mitä alkuperäisessä uutisessakin kerrotaan: ”Runsas alkoholin käyttö onkin merkittävin tekijä, joka selittää väkivaltarikosten uusimista.” Lisäksi mainitaan lapsena koettu väkivalta.

Jo lukion psykologian peruskurssilla paukutettiin, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Kaikki vaikuttavat.

Pitää siis kysyä, että mitä merkitystä on sillä, jos geeniperimän merkitys väkivaltaiseen käytökseen myönnetään. Sehän ei ole sama kuin tappamisen hyväksyminen.

Arkikokemus tietää jo pitkältä ajalta, että jotkut ovat päissään aggressiivisia ja että jotkut omaksuvat lapsuuden väkivaltaiset mallit. Eivät kaikki, jotkut. Jos näiltä ”joiltakin” tunnistetaan väkivaltaiseen käytökseen viittaava geenimuoto, heille voidaan tarjota apua.

Siteeraan Tikkasen vastaväittäjää, Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauermaa:

Aggressioiden tutkiva lähestyminen edellyttää niiden olemassaolon hyväksymistä kaikissa ihmisissä – ja ainakin hitusta myötätuntoa aggressionsa huonosti hallitseviakin ihmisiä kohtaan.

Näin Lauerma kirjassaan Pahuuden anatomia.

Roope Tikkasen väitöskirja muuten löytyy pdf-tiedostona täältä, jos sattuu kiinnostamaan.