Suomen ei ole helppo onnistua EU-puheenjohtajana

Puheenvuoro 05.07.2019 06:00
Timo Vuori

Tuore pääministeri Antti Rinne (sd) hallituksineen saa kotimaassa viettää kesän kuherruskuukautta, mutta isot haasteet ovat edessä 1. heinäkuuta 2019 alkaneessa Euroopan unionin puheenjohtajuudessa.

EU-maissa ja Brysselissä jo udellaan, keitä Suomi tukee EU:n johtopaikoille, millaista EU-politiikkaa se ajaa ja millaisen EU-budjetin tai EU-verot se haluaa.

Hallitusohjelma lupaa Suomen oleva rakentava ja aloitteellinen EU-toimija, mutta tarjoaa vähän vastauksia arjen EU-haasteisiin.

Hyvää hallitusohjelmassa ovat piirun verran myönteisemmät EU-linjaukset kuin mistä perussuomalaisten panttivangiksi joutunut Juha Sipilän (kesk) hallitus pystyi sopimaan. Käytännössä edellinenkin hallitus pyrki olemaan aktiivinen EU-asioissa, mutta perussuomalaiset toimivat jarrumiehinä.

Viennistä elävän Suomen kannalta on hienoa, että Rinteen hallitus ilmoittaa puolustavansa sääntöpohjaista, kansainvälistä vapaakauppaa ja EU:n sisämarkkinoiden tehostamista. Brysselissä ei ole liikaa vapaakaupan puolustajia ja protektionismin vastustajia.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö