Suomen ei ole helppo onnistua EU-puheenjohtajana

Puheenvuoro 05.07.2019 06:00
Timo Vuori

Tuore pääministeri Antti Rinne (sd) hallituksineen saa kotimaassa viettää kesän kuherruskuukautta, mutta isot haasteet ovat edessä 1. heinäkuuta 2019 alkaneessa Euroopan unionin puheenjohtajuudessa.

EU-maissa ja Brysselissä jo udellaan, keitä Suomi tukee EU:n johtopaikoille, millaista EU-politiikkaa se ajaa ja millaisen EU-budjetin tai EU-verot se haluaa.

Hallitusohjelma lupaa Suomen oleva rakentava ja aloitteellinen EU-toimija, mutta tarjoaa vähän vastauksia arjen EU-haasteisiin.

Hyvää hallitusohjelmassa ovat piirun verran myönteisemmät EU-linjaukset kuin mistä perussuomalaisten panttivangiksi joutunut Juha Sipilän (kesk) hallitus pystyi sopimaan. Käytännössä edellinenkin hallitus pyrki olemaan aktiivinen EU-asioissa, mutta perussuomalaiset toimivat jarrumiehinä.

Viennistä elävän Suomen kannalta on hienoa, että Rinteen hallitus ilmoittaa puolustavansa sääntöpohjaista, kansainvälistä vapaakauppaa ja EU:n sisämarkkinoiden tehostamista. Brysselissä ei ole liikaa vapaakaupan puolustajia ja protektionismin vastustajia.

Sisältö