Sdp ja identiteettipolitiikan haasteet

Puheenvuoro 03.12.2019 12:27
Mikko Majander

Sanotaan, että elämme identiteettipolitiikan aikaa, joka sirpaloittaa poliittista järjestelmää. Suuret kansanpuolueet eivät enää kokoa äänestäjiä entiseen malliin, ja hallituskoalitiot ovat muuttuneet hauraiksi.

Suomessa 17,7 prosentin ääniosuus riitti kevään eduskuntavaaleissa suurimman puolueen asemaan. Viimeisimmissä mittauksissa perussuomalaiset ovat yltäneet yli 20 prosentin kannatukseen, mutta sitä mandaattia ei ole lunastettu todeksi oikeissa äänestystilanteissa.

On syytä myös muistaa, että nykyiset perussuomalaiset eivät ole kantaneet hallitusvastuuta vielä päivääkään. Puolueen edellisen version suosiosta suli muutamassa kuukaudessa puolet pois, kun se istui vuonna 2015 Timo Soinin johdolla ministerikyytiin.

 

Puolueilta identiteettipolitiikka edellyttää kilpailijoitaan vahvempaa omistajuutta tiettyyn tai pariin kantavaan teemaan. Perussuomalaiset erottuvat selkeästi muista kriittisellä asenteellaan maahanmuuttoa ja ilmastotoimia vastaan. Niissä vihreät taas profiloituvat vastapoolina.

Sisältö