Lain tulkitsijat yrittävät suojata uskonnottomien valtaa

Haluammeko Suomessa, että vuosittaiset juhlamme perustuvat kulutukseen, kuten Halloween ja Black Friday.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Tapio Lampinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kirkko keskellä kylää on suomalainen sanonta. Taustalla ei ole pelkästään se, että suomalaista maisemaa on hallinnut keskellä asutuskeskusta näkyvä kirkkorakennus. Kirkko on ollut myös henkisesti paikkakuntaa yhdistävä tekijä.

Kirkkorakennuksen symboliarvo on ollut suuri. Sen takia puolustuslaitos määräsi talvisodan aikana, että jokaisen kirkon viereen on perustettava sankarihautausmaa. Näin sankarihautausmaita tuli sellaistenkin kirkkojen viereen, joiden ympärillä ei aikaisemmin ollut hautausmaata.

Myös Mannerheimin päiväkäsky, jolla Suomen äideille myönnettiin Vapaudenristi, ripustettiin kirkon seinälle. Nykyään sellainen kiinnitettäisiin luultavasti kunnantaloon.

Kirkko yhdistää kansaa edelleen. Sekä kansallisten että paikallisten kriisien yhteydessä kansalaiset kokoontuvat kirkkoihin. Vakavana aikana tarvitaan yhdistäviä rituaaleja. Tätä taustaa vasten on ollut ymmärrettävää, että yhteisön kannalta merkittävät vuosittaiset rituaalit, kuten koulujen päättäjäiset, on ollut luontevaa järjestää kirkossa.