Missä ovat liberalismin puolestapuhujat?

Puheenvuoro 02.08.2019 06:00
pasi rajala

Länsimainen liberalismi on aikansa elänyt, julisti Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttävästi The Financial Times -lehden etusivulla kesäkuussa. Putinin mukaan ihmiset ympäri maailmaa ovat kääntyneet maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja seksuaalista moniarvoisuutta vastaan. Tässäkö tämä nyt oli, pohtii moni Euroopassakin. Vai vieläkö joku jaksaa nousta barrikadeille puhumaan vapausaatteen puolesta?

Monet merkit tukevat Putinin väitettä. Venäjä itse on käynyt yhä häikäilemättömämmäksi kun sen vanha vastavoima, Yhdysvallat, rypee sisäisessä ”kulttuurikamppailussaan” kansallismielisten populistien ja avarakatseisempien voimien välillä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että presidentti Donald Trump jatkaa halutessaan toiselle kaudelle.

Kiina on taloudellisesti ja sotilaallisesti voimiensa tunnossa. Se ostaa rahalla ja rakennushankkeilla ystäviä ja vaikutusvaltaa etenkin kehittyvässä maailmassa. Valta Kiinassa on entistä tiukemmin kommunistisen puolueen ja sen terävimmän kärjen käsissä, eikä toisenlaisia ajatuksia juuri sallita. Kiina on onnistunut kontrolloimaan jopa internetin käyttöä.

Sisältö