Missä on kirkon ääni digitaalisessa maailmassa?

Ihmisten digitaalinen itsenäisyys ja vapaus ovat kirkolle yhtä tärkeitä kuin aikoinaan vaatimus poliittisesta vapaudesta.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Erkki Sutinen Matti Taneli
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Turun yliopiston Windhoekin-kampuksella Namibiassa törmää kysymykseen digitaalisesta itsenäisyydestä. Namibia sai poliittisen itsenäisyyden vuonna 1990, mutta moni siellä taistelee yhä taloudellisesta itsenäisyydestään.

Digitaalinen itsenäisyys on harvinaista. Teknologiaa käytetään, mutta sen palvelut ovat useimpien ulottumattomissa. Käyttäjiä manipuloidaan mainoksin, viestein ja analyysein. Käyttäjä on digitaalisesti muista riippuvainen ja johdateltavissa.

Suomen evankelisluterilainen kirkko auttoi Namibiaa poliittiseen itsenäisyyteen. Se otti tosissaan tehtävänsä vapauttaa ihminen. Kirkon teologia tuki kirkon toimia ihmisen arvon ja arvokkuuden toteutumiseksi. Digitaalinen itsenäisyys ja vapaus ovat kirkolle ja sen teologialle kaikkialla yhtä merkittäviä kuin aikoinaan vaatimus poliittisesta vapaudesta.

Digitaalinen vapaus ja ihmisten tasavertaisuus kuuluvat digitaalisen teologian peruskysymyksiin. Kirkon teologian ydinkysymyksiä on ihmisen vapautuminen kahlitsevista siteistä. Teknologia-addiktio johtaa uupumukseen ja yksinäisyyteen digitalisoituneesta työssä, vapaa-ajan ihmissuhteissa ja elämysmaailmassa.