Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuksia myös sosiaalihuollon kehittämiseen

Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuksia myös sosiaalihuollon kehittämiseen.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Sosiaalihuolto on jäänyt sote-uudistuksen valmistelussa, päätöksentekoprosessissa ja julkisessa keskustelussa miltei pimentoon, vaikka ikääntyvän Suomen sosiaalipalvelujen tarve kasvaa ja alan käytäntöjä on tarpeen uudistaa. Soten yleiset tavoitteet – aluepohjainen järjestämisvastuu, vahvat perustason palvelut ja asukkaiden osallisuus – tarjoavat monia kehittämismahdollisuuksia.

Sosiaalihuolto lähtee uudistukseen takamatkalta. Toisin kuin terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa ei ole valmiina piiritason organisaatiota – kehitysvammaisten erityishuoltoa lukuun ottamatta. Myös tietopohjassa on puutteita. Nykyisten käytäntöjen vaikutuksista ei ole tietoa juuri lainkaan, ja tilastotieto palvelee enemmän hallintoa kuin toiminnan sisältöä. Akateeminen koulutus ja tieteellinen tutkimus on nuorta.

 

Sosiaalihuolto ei jäsenny tehtävien ja osaamisen vaativuuden mukaan. Paikallistason palvelut vastaavat myös erityisen vaativista, erikoistunutta osaamista edellyttävistä tehtävistä. Terveydenhuollossa erityisen vaativa hoito keskitetään yliopistollisiin keskussairaaloihin, huippuammattilaisten tehtäväksi. Sosiaalihuollossa vaikeimmat tehtävät ohjautuvat julkisten ja ostopalvelujen kirjavaan kenttään.