
Nyt on toisin
Talouskriisit toistuvat, mutta jokainen kriisi on erilainen. Takavuosien kokemuksista on nyt valitettavan rajallisesti hyötyä koronakriisin ratkaisemissa.

Harvardin yliopiston professorit Carmen Reinhart ja Kenneth Rogoff julkaisivat vuonna 2009 kuuluisaksi tulleen kirjansa This Time Is Different. Kirjassaan he kävivät läpi viimeisten 800 vuoden aikaisia finanssikriisejä.
Reinhartin ja Rogoffin mukaan finanssikriisit ovat valitettavan tavallisia ja niillä on paljon yhteisiä piirteitä. Silti jokainen kriisi on erilainen.
Oman ikäluokkani mieleen on syöpynyt 1990-luvun lama. Kriisi alkoi yllättäen, kuten kriiseillä on tapana.
Neuvostoliitto romahti, sen mukana idänkauppa. Spekulaatiot heiluttivat pienempien valuuttojen arvoa, markkakin päästettiin kellumaan.
1980-luvun buumin aikaan velkaantuneet yritykset joutuivat vaikeuksiin, kun valuuttavelkojen arvo kasvoi, korot nousivat yli kymmeneen prosenttiin, eivätkä tuotteet menneet enää kaupaksi. Pian vaikeuksissa olivat myös pankit, joiden asiakkaat eivät pystyneet hoitamaan lainojaan. Säästöpankkien keskusosakepankki SKOP otettiin Suomen Pankin haltuun.