Presidentin ja pääministerin lautaskiista: 15-vuotinen sota

Profiilikuva
lautaskiista
Teksti
Tuomo Lappalainen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen Kuvalehti viisitoista vuotta sitten, jouluna 1994.

Kansi kertoo, että puhemies Riitta Uosukaisella on ratkaisu edustuskiistaan. Presidentti ja pääministeri olivat silloinkin napit vastakkain. Martti Ahtisaari halusi väen väkisin EU:n huippukokouksiin Esko Ahon rinnalle, yli ja ohikin.

Presidentti aisoihin vaikka lailla, oli Uosukaisen viesti – toki kärjistetty, niin kuin kansitekstit usein.

Perustuslaki on nyt muuttunut, EU on muuttunut, presidentti on vaihtunut ja pääministeri on vaihtunut useammankin kerran, mutta sama umpisolmu on yhä avaamatta.

Edustuskiista, valtaoikeuskiista, lautaskiista – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja rakas se totisesti on, varsinkin meille toimittajille.

Siinä on kaikkea mitä politiikan toimittaja voi toivoa: ristiriitoja, valtataistelua, salattuja motiiveja, opportunismia, lehmänkäännöksiä – ja vielä niin, että rutikuivan juridiikankin pystyy helposti henkilöimään kulloiseenkin pääministeriin ja presidenttiin.

Tuhannen euron kysymys kuuluu, olisiko kiista jo ratkennut, ellei media olisi tarttunut niin hanakasti jokaiseen pieneenkin vivahde-eroon poliitikkojen puheissa.

Ehkä ei, mutta varmaa on, ettei massiivinen julkisuus ole ainakaan vaimentanut valtiomahtien yhteentörmäystä.
Tavallaan ymmärrän Tarja Halosta, ettei hän voi noin vain ilmoittaa jäävänsä ykskaks pois huippukokouksista. Siitä vasta riemu syntyisi, kun media keltaisimmista lööpeistä vakavimpiin pääkirjoituksiin julistaisi yhtenä kuorona, että “presidentti hävisi lautaskiistan”.

Mediassa kiistat ratkeavat nimittäin vasta, kun on löydetty voittaja ja häviäjä. Tasapeleihin ei juuri tyydytä.

Tiedotusvälineiden suhtautumista valtaoikeuskiistaan ei ole tähän mennessä tutkittu paljonkaan. Voi olla, että pitäisi.

Arvioni on, että presidentille on löytynyt mediassa paljon vähemmän ymmärrystä kuin pääministerin ja parlamentarismin puolustajille. Ehkä siinä on vähän sopuli-ilmiönkin makua. Itsekin olen yksi sopuleista.

Jo jonkin aikaa on jännitetty, muuttuvatko puolueiden valtaoikeuskannat, kun Sdp luultavasti menettää seuraavissa vaaleissa presidentin paikan porvareille.

Myös media on silloin samalla temppelinharjalla.

Eihän täällä suinkaan ole vain kampitettu Ahtisaarta ja Halosta. Eihän?