Pomojen isot bonukset puhuttavat yhä: tänään kiinnostaa Nokian ex-johtaja

Mielipide 15.4.2009 11:54

Mikä tekee Anne-Liisa Palmu-Jorosesta päivän suosikin?

Tilastojen maailmaan on hauska sukeltaa. Tänään tarjolla oli yllätys.

SK:n sivuille hakukoneiden kautta tänään tulleet ovat hakeneet nimeä Anne-Liisa Palmu-Joronen. Ja niinpä aamupäivän suosituimpia kuvia SK:n sivustolla on tämä, Nokian entinen pamppu (=lakiasiainjohtaja) Anne-Liisa Palmu-Joronen.

Kummallista, ajattelin – ei onnettomuuskuva, ei julkkis, ei murhaaja. Eikä tämä totta puhuen ole informaatioarvoltaankaan kiintoisimpia kuvia.

Mutta löytyipähän luonnollinen selitys: Joronen julkisti tänään kirjan, jossa ottaa kantaa ihmisiä edelleen kiinnostavaan ja puhuttavaan aiheeseen. Isojen pomojen isohin palkkioihin.

Joronen pohtii STT:n haastattelussa, missä määrin yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa yrityksen tulokseen niin paljon, että he ansaitsevat kannustimensa mutta muut eivät.

Kirjassaan Nokia-vuodet  –  Mitä johtamisesta voi oppia hän kirjoittaa, että yritys joutuu kriisiin, kun siihen ilmestyy lyhyessä ajassa ryhmä erittäin varakkaita johtajia. Ja jos tällöin johdon mielestä asiat ovat niin kuin pitää, se kertoo aika tavalla heidän ihmiskäsityksestään. He eivät siis ota huomioon sitä, että ihmisillä on järjen lisäksi tunteet.

Tästä kaikesta voi vetää ainakin kaksi tulkintaa:

  • Keskustelu johdon suurista palkkioista, jota kohuksikin on kutsuttu, ei ole ohi. Aihe kiinnostaa edelleen.
  • Varsinkin tästä aiheesta puhuttaessa näkökulmat menevät iloisesti päällekkäin: mikä on ahneutta, mikä on ansaittua, millaisen viestin palkkiot antavat ulos ja omille työntekijöille, miksi valtio ei tehnyt mitään, miksi Fortum ylipäänsä on pörssissä… Monilla on vankka mielipide siitä, että palkkioasiassa juuri tämä näkökulma on oikea.

Vaikka Mikael Lilius antoi tälle kaikelle kasvot, se keskustelu oli vain pintaa. Tämä juttu ei ole loppuunkäsitelty, koska kyse ei ole pelkästä kateellisten purnauksesta.