Maapallo turmion tiellä

puheenvuoro 15.12.2017 06:00
Pertti Salolainen

Yli 15 000 nobelistia ja biotiedemiestä kaikkialta maailmasta – joukossa suomalaisiakin – esitti äskettäin vakavan huolensa ympäristön tuhoutumisesta. Tutkijoiden mukaan muun muassa luonnonvarojen ylikulutus, jatkuva energiantarpeen lisääntyminen, ilmastonmuutos ja hallitsematon väestönkasvu uhkaavat maapallon tulevaisuutta.

Allekirjoittajat uskovat, että jos tiedemiehet, tiedotusvälineet ja kansalaiset vetoavat poliittisiin johtajiin ympäristön suojelemiseksi, johtajat joutuvat reagoimaan. Pariisin ilmastosopimus ja Donald Trumpin sen jälkeiset kannanotot eivät tosin vakuuta. Onneksi USA ei yksin pysty tuhoamaan sopimusta ja monet sen osavaltiot ovat toimineet itsenäisesti Pariisin velvoitteiden mukaisesti.

Tiedemiehet esittävät järkyttävän yhteenvedon ympäristön tuhoutumisesta viimeisten 25 vuoden ajalta. Makean veden määrä henkilöä kohden on romahtanut, samoin kalakannat. Metsiä on tuhoutunut ja jopa 58 prosenttia lajeista on kuollut sukupuuttoon noin 40 viime vuoden aikana. Ainoana hyvin onnistuneena toimena tutkijat mainitsevat taistelun otsonikatoa vastaan.

Sisältö