Pekkala: Talouden ja sotilaallisen toiminnan yhteinen nimittäjä on raha

Mielipide 21.2.2008 14:03

Talouden ja sotilaallisen toiminnan yhteinen nimittäjä on raha. Sitä mukaa kuin eurooppalainen puolustus rakentuu, ryhdytään varmasti miettimään työnjakoa eri maiden välille, arvioi Suomen kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala kolumnissaan.

Pekkala kirjoittaa:

”Kaikilla ei voi olla suuria ilmavoimia tai tuhansia panssareita. Pääasia, että jollain on samat arvot jakavien valtioiden liitossa.

Pohjoismaiden yhteinen ilmavalvonta saattaa olla järkevää, mutta uskottavaa on vasta yhteinen toimintakyky.

Suomi on poikkeuksellisen avoin talous, joka on hyötynyt globalisaatiosta. Se on myös hyötynyt EU-jäsenyydestä ja euroalueesta.

Suomelle on ollut myös hyötyä siitä, että se on ollut mukana päättämässä asioista. EU:ssakin on aivan olennaista olla päätöksenteon ytimessä mukana. Jos siellä ei ole, ei pääse vaikuttamaan päätöksiin.

Jokainen tietää, että EU:n päätöksiin vaikutetaan ylivoimaisesti parhaiten valmisteluvaiheessa. Mitä ylemmällä tasolla päätös tehdään, sitä vähemmän se enää muuttuu.

Suomi on valinnut linjan, jossa se on mukana kansainvälisessä taloudessa ja on valmis ottamaan vastaan ne haasteet, jotka siitä tulevat. Teollisuuden rakenne on muuttunut vauhdilla; on menetetty vanhoja työpaikkoja, mutta saatu uusia tilalle. Työllisyys on kuitenkin parempi kuin pitkiin aikoihin. Avautuminen ja yhteistyö ovat toimineet.

Suomi on yhteistyössä Naton kanssa monissa asioissa. Turvallisuuspoliittinen keskustelu etenee vauhdilla Euroopassa. Siinä kannattaa pysyä mukana.”

Oletko Pekkalan kanssa samaa mieltä?

Lue koko kolumni SK:sta 8/2008.